Дъхави сиренки с 2 яйца и кисело мляко - ум да ти зайде от толкова мекота и вкус!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Дъхави сиренки с 2 яйца и кисело мляко - ум да ти зайде от толкова мекота и вкус!
Дъхави сиренки с 2 яйца и кисело мляко - ум да ти зайде от толкова мекота и вкус!
68938
Дъхави сиренки с 2 яйца и кисело мляко - ум да ти зайде от толкова мекота и вкус!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Домашни сиренки с 2 яйца - "Така ги прави майка ми и всички ги обожаваме! Меки и вкусни, ще ви върнат в детството, в онова красиво и безгрижно време...

Ако сте носталгични като мен, просто пригответе тези ароматни, пухкави сиренки и телепортирайте ума си на любимото си място и време...

Мен например ароматът им ме отвежда на село, в детските ми дни, когато бях във ваканция, а в печката пукаше огън и след снежните виелици всички се топлихме до печката и чакахме да се изпекат сиренките на баба..."

Това ни пише читателката ни Пенка, от която имаме рецептата. Ето какво ви трябва:

пухкави сиренки

Снимка: "За Жената"

Домашни сиренки с 2 яйца

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ: 

  • 30-40 гр.
прясна мая (1 прясно кубче)
  • 300 мл хладка вода
  • 1 с. л. захар
  • 2 с. л. брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 550-600 г. брашно Т400
  • 400-500 г. сирене (домашно, краве)
  • 2 яйца
  • 2 супени лъжици мас или масло
  • 30 мл кисело мляко (по желание може да добавите още)
  • НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

    В дълбока купа стриваме прясната мая и я разтваряме в 300 мл хладка вода. Добавете две супени лъжици брашно и една супена лъжица захар, след което разбъркайте, докато съставките се разтворят и няма бучки.

    Оставете маята на топло място без течения за около 10 минути, докато се активира и шупне.

    След това се посолява и с постепенно добавяне на брашното се замесва тесто. Първо се разбърква с лъжица, а когато се сгъсти, се доомесва на ръка.

    След месене трябва да е меко, гладко и еластично. Намаслете тестото, покрийте (за предпочитане с домакинско фолио) и оставете да втаса за 35-40 минути или докато удвои обема си.

    След това се изсипва върху набрашнена повърхност, оформя се на топка и се разделя на две части.

    Всяка част разточете на тънка кора и я залейте цялата с разтопена мас (може масло или маргарин). Намачкайте сиренето с вилица и го разбъркайте с едно яйце.

    Върху кората се разпределя равномерно половината от сирнената плънка, след което внимателно се завива на руло.

    В тавата за печене се разтопява една лъжица мазнина, за да се намаже цялото дъно. Нарежете рулото на дебели филийки (или по желание) и ги наредете в намазнената тава с разреза нагоре.

    Повторете същата процедура с втората половина от тестото. Разбийте едно яйце с 20-30 мл кисело мляко. Покрийте сиренките отгоре с тази смес и ги оставете на топло да втасат (около 20 минути).

    пухкави сиренки

    Снимка: "За Жената"

    Когато бухнат добре, сложете сиренките да се пекат в загрята на 200 градуса фурна за около 35 минути.

    Да ви е сладко!

    дъхави сиренки

    Снимка: "За Жената"

     

    Редакция: екип "За Жената"

    Снимка: "За Жената

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft