Кой не обича нещо сладичко след обяда или вечерята? А ако е домашно - още по-добре! Днес ви предлагаме един наистина уникален шоколадов десерт , при това много лесен за приготвяне. Шоколад, ядки и сушени плодове в невероятна комбинация.
Шоколадова халва с ядки и плодове
Продукти:
бял шоколад
кондензирано мляко
сушени плодове (за предпочитане кисели)
ядки (шам фъстък, кашу, бадеми, орехи, лешници)
щипка сол
Приготвяне:
Вземете кондензирано мляко и бял шоколад в равни количества. Всичко останало е вкусна импровизация.
Предварително накиснете и подсушете плодовете, в нашия случай това са череши без костилки.
Пригответе точното количество ядки. Те могат да бъдат от една или няколко разновидности.
След като начупите шоколада на парчета, го сложете на водна баня. Задачата е да се стопи напълно. Можете да направите това и в микровълновата. Добавете щипка сол и кондензирано мляко към разтопения шоколад и след това разбъркайте старателно до гладка смес.
Разбъркайте плодовете и ядките в получената смес. Бързо разстелете масата върху предварително приготвена хартия за печене и оформете "наденица".
Увийте в хартията, като усучете краищата ѝ, така че да се получи нещо като бонбон. По възможност изкарайте излишния въздух при усукването. Пъхнете десерта в хладилника за 3-4 часа.
След това остава само да махнете обвивката и да нарежете на филийки. Десертът се реже перфектно, не се рони и не полепва по ножа.
Повече подробности относно приготвянето на този бърз и нежен десерт във видеото по-долу: