Е, не може да се сравни с купешкия, колкото и да ми го хвалят! Хич не съжалявам за часовете в кухнята, стана божествен Щолен:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Е, не може да се сравни с купешкия, колкото и да ми го хвалят! Хич не съжалявам за часовете в кухнята, стана божествен Щолен:
Е, не може да се сравни с купешкия, колкото и да ми го хвалят! Хич не съжалявам за часовете в...
13951
Е, не може да се сравни с купешкия, колкото и да ми го хвалят! Хич не съжалявам за часовете в кухнята, стана божествен Щолен:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Щолен - традиционен  немски сладкиш , който се приготвя за Коледа. Състои се от ядки, сушени плодове, захаросани плодове. Също така, някои готвачи добавят в пълнежа марципан, маково семе или извара. Интересното е, че сладкишът се пече няколко седмици преди празника, защото колкото по-дълго стои, толкова по-вкусен става!

Днес ще ви изненадаме с една рецепта за Дрезденски щолен, в който ще се влюбите! Опитайте се да приготвите този неземен деликатес за най-светлия празник - Коледа!

Щолен

ЗА МАЯТА:

ЗА ТЕСТОТО:

  • 150 гр.
размекнато масло (малко мазнина оставете за формата)
  • 230 гр.  брашно
  • 45 гр. захар
  • 225 гр. меки стафиди
  • 50 гр. цели бадеми
  • 35 гр. захаросани портокалови кори
  • 30 гр.  орехи
  • 30 гр.  лешници
  • кората от 1/2 портокал
  • кората от 1/2 лимон
  • 1 ч.л.  сол
  • 1 яйце
  • 30 мл вода
  • щипка сол
  • ЗА УКРАСАТА:

    ПРИГОТВЯНЕ:

    1. Първата стъпка е да приготвите закваската: смесете млякото с маята и брашното. Покрийте с кърпа и оставете 10 минути на топло да шупне двойно.
    2. В друг съд разбийте маслото. Добавете вътре закваската, брашното, захарта и цитрусовите кори. Замесете тесто. След това добавете солта и продължете да месите тестото, докато стане меко и еластично.
    3. Вземете голяма купа и я намажете с масло. Прехвърлете в нея тестото и го покрийте с фолио. Сложете тестото на топло място в продължение на 20 минути. След това ударете тестото леко в плота няколко пъти, за да се освободи въздухът, и отново го покрийте в купата за още 20 минути на топло място.
      домашен щолен
    4. След 20 минути, отново ударете тестото, месейки, добавете стафидите, бадемите, захаросаните портокалови кори, ядките и ги омесете в тестото.
      домашен щолен
    5. Когато то поеме всички продукти, разделете го на две части и оставете за 5 минути в покой, след което ги покрийте с фолио.
    6. Разточете тестото на дебела 3-4 см. кора. В средата на тестото направете бразда. Прегънете тестото по улея, но не две, а така че да прихлупите само 1/3 от него. Повторете с другата половина тесто.
      домашен щолен
      домашен щолен
      домашен щолен
    7. Покрийте тавичка или форма с хартия за печене и прехвърлете вътре щолените на разстояние. Оставете ги да втасат 45 минути, покрити с фолио или влажна кърпа.
    8. Разбийте яйцето, водата, щипка сол и намажете със сместа сладкишите. Изпечете ги в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 40 минути.
    9. Извадете щолените и ги оставете да се охладят леко. След това ги намажете с разтопено масло и поръсете обилно с пудра захар, смесена с ванилия.
      домашен щолен
    10. Съхранявайте ги увити в пергаментова хартия при стайна температура.
    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft