След като не харесвах карфиола, включих в диетата си с една единствена цел - съдържа склад от витамини и микроелементи . Консумирайки този зеленчук, ние получаваме минимум мазнини и максимум протеини, важни фибри и омега-3. А карфиолът е и превенция на стомашни проблеми , диабет, рак и настинки. Последното е особено важно през есенно-зимния период.
Оттогава обичам да ям карфиол и дори суров. Все пак харесвам в пъти по-хрупкавият и сочен от свареният. Също така беше голямо откровение, че суровият карфиол е още по-здравословен. Затова моята салата от суров карфиол с краставици е не само за отличен и необичаен вкус, но и много полезна за здравето ви . Гответе и се наслаждавайте, приятели!
Съставки
карфиол 400 гр
Кисели краставички 3 бр.
кисело мляко 180 мл
Майонеза 2 супени лъжици
Чесън 2 скилидки
Сол на вкус
черен пипер (смлян) вкус
копър на вкус
Подготовка
Настържете карфиола на средно ренде
Нарежете краставиците на малки кубчета, нарежете копъра.
Комбинирайте майонезата с кисело мляко, черен пипер и пресован чесън.
Поставете карфиола в купа, добавете краставица, копър и чеснов сос
Подправете със сол на вкус. Разбъркайте всичко старателно. Готово!
Можете също да добавите лук, моркови или целина за още по-здравословни резултати. Важно е да се разбере, че колкото по-фини са нарязването, толкова по-мека е салатата . Понякога просто зареждам всички съставки в пасатора. Салата от карфиол върви добре с всяко месо . А на втория ден става чудесна закуска с чесън.