Е няма такава разядка с патладжан, лошото е че с нея отива и един хляб без проблем

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Е няма такава разядка с патладжан, лошото е че с нея отива и един хляб без проблем
Е няма такава разядка с патладжан, лошото е че с нея отива и един хляб без проблем
79465
Е няма такава разядка с патладжан, лошото е че с нея отива и един хляб без проблем
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бабагануш е вкусна разядка, която е обичана от израелците, египтяните и турците. Прави се от патладжани, изпечени на открит огън, които след това се смилат в най -деликатното пюре, подправено със сусамова паста, кисело мляко, чесън и лимонов сок. Цветен букет от подправки допълва ориенталската палитра от аромати и придава на ястието специална пикантност.

 Бабагануш може да се яде просто така, загребено с парче прясна краставица или чушка, намазан върху сандвичи или брускетки или добавен към други ястия като сос.

КАК ДА ГОТВЯ ПАТЛАДЖАН ВЪВ ФУРНАТА

Според класическата технология патладжаните се пекат на открит огън. В лятна вила това може да се направи на скара . В апартамента обикновено се използва фурна или микровълнова печка. Можете да готвите патладжани директно над газова печка, за да симулирате ефекта на открит огън. Тази рецепта описва как да се готви във фурната.

 

СЪСТАВКИ

4 патладжана
5 супени лъжици сусам или таханова паста
100 мл гъсто кисело мляко
2 скилидки чесън
2 супени лъжици лимонов сок
0,5 ч.ч смлян кориандър
0,5 ч.ч кимион (кимион)
4 супени лъжици зехтин
сол на вкус
червен пипер на вкус

 

ПОДГОТОВКА

Измийте зеленчуците и набодете на няколко места с вилица, увийте ги във фолио, поставете целите патладжани върху лист за печене и печете във фурната на 180 градуса за 30 минути.

Запържете сусам до златисто кафяво в сух тиган без мазнина. Изсипете го в блендер, налейте 2 с.л. зехтин и накълцайте до гладкост. Можете да използвате готова сусамова паста от тахан, сусамово брашно или да замените с орехи

Оставете печените патладжани да се охладят, след това ги нарежете по дължина и извадете вътрешността с лъжица. Ако кожата на патладжана е мека и нежна, може да не се наложи да я премахвате.

Прехвърлете пулпата от патладжан в блендер, добавете сусамова паста, кисело мляко, чесън, зехтин, лимонов сок и подправете . Превърнете всичко в гладко пюре.

Предястието от патладжан е готово за сервиране. Поставете го в красива тенджера, поръсете със зехтин и поръсете с билки. Насладете се!

Бабагануш може да се намаже с препечен хляб, да се яде с лаваш, близкоизточен хляб, лаваш с фалафел и хумус или да се сервира с нарязани хрупкави зеленчуци или листа от маруля. 

Печен патладжан на фурна със сусам и кисело мляко може да се съхранява в хладилник за 1 седмица. И можете веднага да готвите бабагануш в големи количества и да го замразите в порционни съдове. Предястието се съхранява перфектно за 3-4 месеца, вкусът не страда от замръзване. Така че дори през зимата можете да усетите вкуса на лятото и да се върнете към спомените за яркия ориенталски вкус.

Вземете само най -доброто от лятото, яжте правилно и вкусно! Не забравяйте да споделите рецептата за това вкусно ястие на страницата си.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft