Кой не обича домати? Доскоро в кухнята ми имаше три основни варианта за приготвянето им: салата от пресни зеленчуци, гювеч и, разбира се, консервирани домати. Но четвъртата, за която научих случайно, засенчи и трите предишни метода на готвене. Нарича се доматено изкушение с лук и чесън. С думи звучи твърде просто, но всъщност голяма роля играе отличния й вкус
Основата му е мед. Съвместима ли е със зеленчуци и лук? Много! Вкусът е изключителен: сладък поради мед и остър поради червен пипер.
Съставките
домат 5 бр.
лук 3 бр
чесън 4 скилидки
Слънчогледово масло 4 супени лъжици
Сок от лимон 2 с.л. л.
босилек 1 ч.л.
Червен пипер 1 щипка
мед 1,5 с.л. л.
сол 0,5 ч.л.
подготовка
За предястието от домати с чесън нарежете доматите на кръгчета с дебелина около 0,5-0,6 см. Също така, нарежете обелените лукови пръстени, а чесънът на малки парченца.
Вземете стъклен буркан и поставете доматите на дъното като първи слой. Поръсете с лук и чесън. Повторете слоевете в този ред, докато не използвате всички съставки. Изсипете дресинга, затворете капака и разклатете добре буркана. Изпратете предястие с домати и лук в хладилника за поне половин час.
Ароматните домати с лук директно от консервата са подходящи за пикник с барбекю. Можете да добавите малко повече зеленина в буркана: не само вкусът ще се подобри. Добавете рецептата във вашата колекция и сервирайте с всяко ястие