Маковите кифлички са едно от божествените неща, които ни напомнят на детството и никъде такова вкусно изкушение не може да се купи, така че тестото да е ефирно и меко, и да има много пълнеж. Затова ще ви разкрием как да си приготвяте апетитни кифлички у дома.
Ако следвате рецептата , всичко ще стане перфектно.
съставки
Суха мая 12 g
захар 165 g
мляко 390 ml
масло 200 g
Яйце 1 брой
Пшенично брашно 450–480 g
макови семена 350 g
череши или сладко от череши 350 g
Тъмен шоколад 100 g
сметана 1-3 супени лъжици.
подготовка
В 60 мл топло мляко разредете сухата мая и 15 г захар. Разбъркайте всичко добре, покрийте контейнера със сместа с фолио и го поставете на топло място за 15-20 минути. Изсипете 130 мл мляко в тенджерата, добавете 120 г масло и варете на слаб огън, докато маслото се разтопи. Извадете получената течност от огъня, добавете 1 яйце, 80 г захар и я разбъркайте добре.
Смесете млечната смес с маята, пресейте брашното и замесете тестото (ще ви трябват около 5-7 минути). Тестото се намазва със слънчогледово масло и се поставя на топло място за 1,5 часа.
Загрейте 200 мл мляко, напълнете с макови семена и оставете да се варят. Добавете вишни или череши и 170 г захар в задушените макови семена, разбъркайте добре и разбийте съставките.Преместете повдигнатото тесто върху набрашнена работна повърхност, навийте го на 4 mm висок слой.
Внимателно навивайте слоя на ролката и нарежете на порции, сложете ги върху намазана с олио тавичка и покрийте сфолио и оставете за 15-20 минути топло.
Изпратете за 25-30 минути във фурна, затоплена до 175 градуса.
За да направите глазура, разтопете шоколад с 30 г масло на водна баня, налейте сметаната, разбъркайте всичко и изсипете върху готовите кифли.
Разбира се, ако следите стриктно фигурата си и искате да избегнете излишните калории, по-добре е да не правите глазура. Не забравяйте да споделите любимата си версия с приятелите си!