Пълнени картофи са любима храна на малки и големи. Те могат да бъдат приготвени в различни варианти, а този е наистина различен
Бях на гости в Германия, когато домакинята ни почерпи с такива картофи.
Но трябва да знаете, че българската бира също е много, много хубава, така че не трябва да я пренебрегваме!
Германците са големи фенове на картофите и на картофеното пюре, поради това можем да им се доверим.
големи картофи
кайма или смляно месо
подправки
Овкусете суровата кайма с вашите любими подправки – кимион, черен пипер, сминдух, ронена чубрица, розмарин и други.
Оставете месото да поеме ароматите.
През това време обелете големите картофи и трябва да извадите тяхната сърцевина.
Можете да го направите по няколко начина. В Германия жената използва нещо като турбошон – специален уред, който не съм виждала по нашите магазини.
Ако картофите са ви доста големи, използвайте прибора, с който изчиствате семките от суровите чушки.
Ако са по-дребни, има метални спирали, които често продават по пазарите и битаците, заедно с рендета за зеленчуци като на снимката.
Може вкъщи да имате и друго приспособление.
Когато издълбаете вашите картофи, трябва да ги сложите в подсолена вода да поврат, докато започнат леко да омекват, но без да са започнали да се сваряват.
Свалете ги от огъня и със студена вода ги измийте обилно.
След това трябва да ги напълните с каймата.
Ако искате, към каймата можете да прибавите и малко ситно нарязани гъби.
Напълнете вашите картофи и ги сложете в тавичка с олио и малко водичка да се изпекат във фурната.
Докато се пекат, вие можете да приготвите картофена супа със сърцевината на картофите или да ги добавите към друг вид зеленчукова супа или с месо.
Ако сте отделили по-голямо количество сърцевина, направете картофено пюре.
Готовите изпечени картофи поднасяте със салата от сезонни зеленчуци. Можете да ги използвате и като предястие.
В Германия ги ядохме точно така.
Да са ви сладки вкусните пълнени картофи!