Пълнените чушки са познато ястие, от което повечето хора не се нуждаят от конкретна презентация. Просто, лесно за приготвяне и обичано от всички. Приготвя се малко по-дълго от обикновена вечеря, но резултатът не ви кара да съжалявате за похарчените усилия.
В класическата версия на рецептата чушките са пълнени със смес от кайма, ориз и пържени зеленчуци.Ние ви предлагаме да се отдалечите малко от каноните, за да получите още по-ярък вкус, богат аромат и сочна текстура.
Тайната на тази рецепта е да добавите към каймата пресни домати и много зеленина. Просото придава допълнителна нежност и еднородност на пълнежа. Чушките са меки, ароматни в необикновено вкусен сос!
Съставките
чушки 8 бр
Мляно говеждо месо 300 g
Кайма свинско 200 g
домат 3 бр
Червен пипер 1 щипка
зелен лук 1 стрък
чесън 2 скилидки
хмел на вкус
кориандър 1 лъч.
Заквасена сметана 7 супени лъжици
просо 100 g
Лютивка 2 с.л. л.
Доматен сос 4 супени лъжици
подготовка
Изплакнете просото до бистра вода, изсипете вряла вода, оставете за 30 минути, след което изцедете водата. Просто може да бъде заместено с боб, леща, сушени плодове, различни ядки, киноа, булгур и каквото се сетите по ваш вкус… има много други опции. Изплакнете чушките, отстранете семената.
Комбинирайте двата вида кайма, добавете ситно нарязаните домати, кориандър, зелен лук, както и всички подправки и просото. Посолете, разбъркайте старателно.
Смесете заквасена сметана, доматен сос, лютичката и изсипете черен пипер върху тази смес. Ако е необходимо добавете още малко сол. Слагаме тигана на печката, след като заври намалете котлона и оставете да къкрят чушките под капака за 35-40 минути.
Приятен апетит! Споделете впечатленията си, кажете ни как са пълните чушки?