Мойте Рецепти
За кюфтенцата е необходимо:
400 гр. мляно месо
2 глави лук
1 скилидка чесън
2 супени лъжици галета
1 яйце
1 супена лъжица Вегета
За тестото е необходимо:
5 яйца
1/2 чаена лъжичка сол
400 мл заквасена сметана
100 мл прясно мляко
240 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
300 гр. кашкавал (Гауда)
Сигурно сте опитвали кюфтета по всякакъв начин - пържени, печени, на скара... Но това предложение ще ви очарова и ще съжалявате единствено, че не сте се сещали да ги приготвите така по-рано: в пухкава тестена премяна със слой разтопен кашкавал отгоре.
Омесете 400 гр. кайма от месо по желание (в случая - телешко) с 1 яйце, 2 малки глави ситно нарязан лук, малко накълцан чесън, накълцан магданоз, 1 голям настърган картоф (може и без картофа), малко галета, сол, Вегета, черен пипер и чубрица.
От каймата направете топки и ги поставете в хладилника.
Вземете тавичка за печене (35 х 25 см) и я постелете с хартия за печене, която трябва да е по-висока от страните на тавата.
Отделете белтъците от жълтъците на 5 яйца. Разбийте белтъците на пяна с малко сол, добавете жълтъците един по един, прибавете още 400 мл заквасена сметана, 100 мл прясно мляко, нарязан магданоз, 1 супена лъжица Вегета и накрая 240 гр. брашно, смесено с 10 грама бакпулвер. Разбийте всичко хубаво и изсипете сместа в тавичката.
Отгоре в тестото наредете топчетата от месо.
Върху топките кайма настържете 300 гр. кашкавал или сирене Гауда на едро ренде и сложете тавичката в предварително загрята фурна (с вентилатор) на 180 градуса. Печете около 45 минути.
Когато е готово, изчакайте ястието да се охлади и с помощта на хартията извадите изпеченото тесто от тавата.
Нарежете на кубчета с по едно кюфтенца в средата (7 х 5 см).