За тестото:
600 гр. брашно
3 жълтъка
250 мл прясно мляко
1/2 кубче мая
150 гр. размекнато масло или маргарин
1 супена лъжица захар
Първи крем:
300 гр. смлян мак
200 мл прясно мляко
150 гр. захар
2 супени лъжици мед
настъргана лимонова кора
Втори крем:
300 гр. счукани орехи
150 мл прясно мляко
100 гр. захар
Трети крем:
1 кг ябълки
150 гр. захар
1 пакетче канела
Четвърти крем:
мармалад от кайсии
орехи за поръсване
1. Разтворете маята в топлото мляко с една супена лъжица захар и я оставете да шупне.
2. В дълбок съд сложете брашното, жълтъците и размекнатото масло. Добавете шупналата мая и замесете тесто. Прехвърлете го върху набрашнен плот и добре доомесете. Когато стане хомогенно, разделете го на 5 равни части и ги оставете покрити с кърпа да втасват 2 часа.
3. От всяка част на тестото разточете правоъгълна кора (внимателно с точилка и ръце) с размера на тавата за печене.
Първи крем:
Във врящото мляко със захарта добавете смления мак, намалете температурата и добавете меда и лимоновата кора. Оставете всичко заедно да се вари още 5 минути на тих огън, след което дръпнете от огъня и оставете крема добре да се охлади.
Втори крем:
Във врящото мляко със захарта прибавете орехите и варете на тих огън още 5 мин. при непрекъснато разбъркване, след което оставете сместа да се охлади.
Трети пълнеж:
Настържете обелените ябълки и отцедете сока. Добавете захарта и заедно варете на тих огън 10 мин. В изстиналия пълнеж добавете канелата.
Тавата, в която ще приготвяте тортата, трябва да бъде дълбока и правоъгълна. Намажете я с масло.
Подредете вътре пластовете както следва: кора, ябълков пълнеж, кора, маков пълнеж, кора, орехов пълнеж, кора. След това намажете дебел слой мармалад от кайсии и накрая завършете с последната кора.
Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-тина мин., а след това - на 150 градуса още 45-60 мин.
Когато изстине, сладкишът се маже с тънък слой мармалад и се поръсва със смлени или нарязани орехи.