Празниците наближават и всички любители на кулинарията трескаво събират нови рецепти за празничната трапеза.
Зарадвайте семейството си този Великден с тези традиционни кифлички-зайчета и няма да сбъркате.
Пълнените великденски зайчета са идеалния десерт, с който да се "подсладим" след обилен обяд и освен това са лесни за приготвяне.
Козуначени зайчета с шоколад
Съставки:
600 грама брашно
200 милилитра кисело мляко
200 милилитра прясно мляко
100 милилитра олио
Една супена лъжица захар
1 пак. бакпулвер
1 пак.
шоколад или сладко (в зависимост от това какво предпочитате) за пълнежа
жълтък за намазване
Приготвяне:
Сложете маята и захарта в млякото и ги смесете с всички останали съставки за тестото. Омесете меко тесто и го оставете да втаса на топло.
Разделете втасалото тесто на толкова еднакви парчета, колкото зайчета мислите да приготвите. Всяко парче се разделя отделно на три топки - голяма, средна и малка.
Сплескайте голямата топка и сложете в средата ѝ шоколад. Съберете тестото хубаво върху плънката, за да не изтече, след което оформете от тестото фитил и завийте на охлюв - това ще е коремчето на зайчето.
От средната част направете глава, а най-малката разрежете на две и оформете ушите на заека.
За очички може да забодете зърна черен пипер или тъмни стафиди, нарязани на дребно.
Подредете готовите зайчета в тава, постлана с хартия за печене и ги оставете да втасат още веднъж. След това намажете с жълтък и ги изпечете - 20 минути на 180 градуса.