Най-трудното нещо в тази рецепта е "оставете за час в хладилника". Тесто - без захар!
Никой на света не обича толкова сладкиши, колкото аз ги обичам! Винаги купувам тази вкусотия в любимата ми сладкарница - те са деликатни, с дъх на ванилия, с хрупкав вкус ...
Един ден моя приятелка ми подари невероятен подарък - огромен еклер, който зае половината маса. И колко вкусно, ароматно, не може да се изрази с думи!
Истинско шедьовър на кулинарното изкуство е тортата "Карпатка" . Тя е идеална за мързеливи любители на сладкишите. Силно препоръчвам да отложите всички случаи и да запишете тази рецепта. Преди празниците, тя просто идва навреме!
Понякога в Карпатите го наричат пай. Но е толкова магическо, че го наричам торта. Рецептата дойде при нас от Полша, в нея тестото е специално изработено с небрежен слой, за да изглежда като планински релеф.
Крем за нашия огромен профитерол е пудинг. Можете да го приготвите сами или да го купите. Разбийте го с мляко, според инструкциите, то няма да бъде по-лошо от домашния.
СЪСТАВКИ ЗА ТЕСТОТО
- 250 мл. вода
- 125 г масло
- 180 г брашно
- 5 яйца
- щипка сол
- 25 гр пудра захар за поръсване
СЪСТАВКИ ЗА КРЕМА
- 500 мл мляко
- 200 г масло
- 50 г брашно
- 50 г нишесте
- 150 г захар
- 15 г ванилова захар
ПОДГОТОВКА
Първо, нека направим тестото. Изсипете вода в тенджера, сложете масло на парчета и сол. Разтопете сместа при ниска температура, като постоянно се разбърква. Да не кипне!
Веднага след като маслото се разтопи, извадете го от огъня. Добавете брашното и разбъркайте добре. Отново връщайте сместа на печката и гответе, докато тестото се преобърне в купата. Това ще отнеме приблизително 3 минути. На дъното на тенджерата се образува коричка.
Прехвърлете тестото в голяма купа и смесете яйцата, като ги добавяте едно по едно. Уверете се, че тестото не е течно. По-добре е да го направите с лопатка, а не с миксер. Последното яйце бик и добавете части. Тестото трябва да е плътно, равномерно и блестящо.
Поставете тестото върху лист за печене. Можете да направите това с лъжица или спринцовка, за да образувате "планини". Колкото по-безгрижни, толкова по-красиви. Можете да направите повърхността равномерна, не влияе на вкуса.
Печете 35 минути във фурната, загрява се до 200 градуса. По това време най-добре вратата да не се отваря.
Докато тестото се пече, пригответе сметаната. По-добре е да извадите маслото от хладилника предварително, трябва да е меко. Изсипете 100 мл мляко в саутан. Извадете от чинията, добавете брашно, нишесте и разбъркайте добре, така че бучките да не се образуват. Изсипете останалото мляко, добавете обикновена и ванилова захар. Разтопете съставките на слаб огън, докато станете дебели. Не забравяйте да разбърквате постоянно.
Поставете гъста сметана в купа и я покрийте с фолио, оставете я да се охлади напълно. Така че на повърхността да не образува коричка.
Смесете маслото или мивката с мивка. Много бавно добавете пудинг към него, като се разбърква след всяка сервиране. Обърнете внимание, че маслото не се ексфолира!
Нарежете охладената торта наполовина и смело полагайте крема от едната страна. За да го изрежете е необходимо заедно, вместо навсякъде! Ако имате малка форма, изпечете две торти.
Много внимателно поставете втората част на тортата върху крема, не го натискайте. Поръсете с пудра захар и оставете в хладилника поне един час.
Обадете се на гостите и се насладете на божествения вкус!
Полската торта "Карпатка" е много лесно да се превърне в изискан десерт за капризни гости. В рецептата можете да използвате различни варианти на сметана, добавете плодове. Развихрете фантазията си с украсата и се подгответе за похвала!
Този десерт ви съветвам да го сервирате с плодова напитка . Нашата торта е калорична, но е много лека и освежаваща.
Споделете тази рецепта с приятели, със сигурност ще харесат този гигантски еклер!