Експерти твърдят, че храненето и спортът са от решаващо значение за здравото сърце и кръвоносни съдове, пише The Healthy Archive.
Прекомерният прием на храни с ниско или много високо съдържание на мазнини повишава холестерола в кръвта и значително увеличава риска от сериозни заболявания.
Те трябва да се избягват и да се консумират повече онези, които спомагат за естественото пречистване на организма от негативните последици от консумацията на нездравословна храна.
Проучванията потвърждават, че екстрактът от нар може да предотврати запушването на коронарната артерия вследствие на мастните натрупвания, както и да почисти и отпуши затлачените кръвоносни съдове.
Изненадващо изследователите откриха, че екстрактът от нар е полезен за:
- Намаляване на оксидативния стрес.
- Намаляване синтеза на протеини (хемотактичен фактор-1), свързан с възпалителни процеси в артериите.
- Намаляване натрупването на липиди в сърдечния мускул.
- Намаляване нивото на проникване на макрофаги в сърцето.
- Намаляване риска от уголемяване на сърцето.
- Намаляване на сърдечни нарушения.
Проучването показва, че ежедневната консумация на сок от нар намалява запушването на артериите поне с 29%.
Ползата от употребата на нар при сърдечно-съдови заболявания е доста голяма поради следните негови свойства:
- Противовъзпалително: възпалението играе важна роля в патогенезата на сърдечно-съдовите заболявания.
- Антихипертензивно: нарът понижава кръвното налягане.
- Антиинфекциозно: Натрупването на плаки се получава в резултат на инфекция. Нарът има антибактериални и антивирусни свойства, които се борят с тези бактерии.
- Антиоксидант: Един от начините липидите в кръвта да станат промотори на сърдечни заболявания (атерогенни) е чрез окисляване. Установено е, че този плод намалява нивото на оксидативен стрес в кръвта.