С нахут се приготвят редица ястия, но най-разпространеното е така нареченият хумус. Хумусът е изключително популярен в Близкия изток.
Рецепта за хумус
Необходими продукти:
• 2 ч.ч. нахут
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 1/2 ч.л. сусамов тахан
• 1/2 ч.ч. прясно изстискан лимонов сок
• 3 -4 скилидки чесън
• 1/2 ч.ч. зехтин
• 1 ч.л. червен пипер
• сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нахутът се поставя в голяма стъклена купа и се залива с вода, чието количество трябва да е толкова, че да покрие нахута. Така нахутът престоява за една нощ. След това се изцежда, изсипва се в дълбока тенджера и се поръсва със сода бикарбонат. Долива се вода, около 2 л. и се оставя да заври, необходимо е да ври около 30-40 минути, или докато омекне. След като нахутът е сварен се облива със студена вода, за да може по-лесно да се премахнат люспите му. Сусамът, чесънът и лимоновият сок се пасират, а докато се пасират се долива по малко количество вода, докато се получи хомогенна смес, която трябва да изглежда като кремообразен сос. След като сместа се е получила се добавя и нахутът, и се пасира до получаване на мека паста. Накрая се налива една част от зехтина и се добавя сол, като се разбърква. След което се прехвърля в чиния и се залива с останалата част от зехтина и се поръсва с червения пипер. За повече свежест може да се поръси със ситно нарязан магданоз.
От нахут също може да бъде и приготвена вкусна и здравословна салата.
Салата от нахут и айсберг
Необходими продукти за 2 порции:
• 200 гр. сварен нахут
• айсбер
• 1 розов домат
• риба тон от консерва
• зелен лук
• царевица от консерва
• зехтин
• лимонов сок
• сол
Начина на приготвяне:
Нахутът се сварява, като преди това е киснал във вода поне два часа. Докато се вари се слага 1 ч.л.сода бикарбонат. След като е сварен се отцежда от водата и се залива със студена вода, за да може по-лесно да се премахнат люспите му. След което се смесва с предварително нарязания айсберг. Към тази смес се добавят и нарязания, на кубчета, розов домат, като и нарязания зелен лук. След това се добавят рибата тон и царевицата. Салатата се оквусява с дресинг от зехтин, лимонов сок и сол.
Вкусни кюфтета от нахут
Необходими продукти:
• 300 гр. нахут
• белтъкът от едно яйце
• 2-3 скилидки чесън
• 100 гр. гъби
• 1 средно голяма глава кромид лук
• 1 стрък магданоз
• 2-3 скилидки чесън
• 2 с.л. олио
• 1 ч.л. сусамово семе
Нахутът се оставя да покисне с хладка вода за едно денонощие, след което се сварява. Нарязаният кромид лук се запържва за около 2 минути, след което към него се прибавят нарязаните, на дребно, гъби. В кухненски робот се смилат скилидките чесън и сусамовото семе, след което се прехвърлят в купа. В кухненския робот се смилат свареният нахут и сместа от тигана, докато се получи пюре, което се посолява и към него се прибавят слънчогледовата смес, белтъкът и ситно нарязаният магданоз, след което се разбърква добре. От готовата смес се оформят кюфтета, които се подреждат в намазана с олио тава и се пекат около 30 минути, в предварително загрята, до 200 градуса, фурна.