Един различен козунак по домашна рецепта

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Един различен козунак по домашна рецепта
Един различен козунак по домашна рецепта
20881
Един различен козунак по домашна рецепта
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Традиционният Великденски козунак а е висококачествен сладък хляб с жълта стафидка и червена коричка. Така го пекат нашите баби. С течение на времето стафидите, започнаха да се заменят с всякакви сушени плодове, локум, ядки, че дори и шоколад и мармалад, правейки козунака за Великден още по-вкусен и по-елегантен. Днес предлагаме отново да променим традиционните идеи за печене на това тестено изкушение и да добавим шоколад и бадемови люспи към тестото. Харесва ли ти идеята?

Шоколадовите сладкиши са популярни сред всички. За да не стане горчив, изберете млечен шоколад. Този козунак ще е различен от обичайния не само по цвета на тестото. Неговата вътрешност ще е много пухкава. Така, че набавете продуктите и запретвайте ръкави

 

Необходими съставки:

прясно мляко 250 ml

Пшенично брашно 650 гр

мая 25 грама

захар 150 грама

масло 100 g

Слънчогледово олио 1 супена лъжица

яйце 2 бр.

Млечен шоколад 100 g

Ванилия 3 грама

Бадемови венчелистчета
20 грама

портокал 1 бр.

стафиди половин пакет

 

Приготвление:

Изплакнете стафидите. Накиснете ви в топла вода. 

Загрейте млякото. Добавете към него 0,5 супени лъжици захар и мая. Разбъркайте, за да позволите на съставките да се разтворят добре в млякото. Добавете 1 чаша пшенично брашно. Трябва да си направите тесто като за палачинка. Сложете тестото на топло място, за да може да втаса и да се увеличи 2-3 пъти.


Разбъркайте яйцата, докато стане гъста сместа.

Добавете останалата захар, включително ванилията и разбийте с миксер за 10 минути.
Настъргайте портокаловата кора. Нарежете плода на две и изцедете сока.

Разтопете шоколада на парна баня или в микровълновата печка. Направете същото и с маслото. Изцедете водата от стафидите. Изсипете ги в купа и добавете в същата и сока от портокала, бадемовите стърготини и яйцето със захарта. Размесете добре всичко.

Изсипете брашното в тавата. Разбъркайте тестото. Ако не искате тестото да е леко влажно, добавете още 100 грама брашно.


Сега добавете слънчогледово олио към тестото. Разбърквайте с лъжица.

Постепенно добавете целия шоколад. Тъй като тестото вече е смесено, добавянето на шоколад не е толкова лесно. Трябва да добавите лъжица, буквално пробивайки тестото. Тогава козунака няма да бъде изцяло шоколадов, а на бели ресни. Оставете всичко това на топло място за  още един час.


Във всяка едн а форма, където ще печете козунака сложете толкова много тесто, че да заемете малко повече от половината от формата. Загрейте фурната до 160 ° C и печете 30 минути. Проверявайте дали са готови като пробивате с клечка за зъби

Изчакайте, докато формите се охладят и едва тогава ще получите празничния козунак. Украсете го .

Готови ли сте да направите Великден специален празник? Споделете рецептата.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft