Традиционният Великденски козунак а е висококачествен сладък хляб с жълта стафидка и червена коричка. Така го пекат нашите баби. С течение на времето стафидите, започнаха да се заменят с всякакви сушени плодове, локум, ядки, че дори и шоколад и мармалад, правейки козунака за Великден още по-вкусен и по-елегантен. Днес предлагаме отново да променим традиционните идеи за печене на това тестено изкушение и да добавим шоколад и бадемови люспи към тестото. Харесва ли ти идеята?
Шоколадовите сладкиши са популярни сред всички. За да не стане горчив, изберете млечен шоколад. Този козунак ще е различен от обичайния не само по цвета на тестото. Неговата вътрешност ще е много пухкава. Така, че набавете продуктите и запретвайте ръкави
Необходими съставки:
прясно мляко 250 ml
Пшенично брашно 650 гр
мая 25 грама
захар 150 грама
масло 100 g
Слънчогледово олио 1 супена лъжица
яйце 2 бр.
Млечен шоколад 100 g
Ванилия 3 грама
Бадемови венчелистчета
20 грама
портокал 1 бр.
стафиди половин пакет
Приготвление:
Изплакнете стафидите. Накиснете ви в топла вода.
Загрейте млякото. Добавете към него 0,5 супени лъжици захар и мая. Разбъркайте, за да позволите на съставките да се разтворят добре в млякото. Добавете 1 чаша пшенично брашно. Трябва да си направите тесто като за палачинка. Сложете тестото на топло място, за да може да втаса и да се увеличи 2-3 пъти.
Разбъркайте яйцата, докато стане гъста сместа.
Настъргайте портокаловата кора. Нарежете плода на две и изцедете сока.
Разтопете шоколада на парна баня или в микровълновата печка. Направете същото и с маслото. Изцедете водата от стафидите. Изсипете ги в купа и добавете в същата и сока от портокала, бадемовите стърготини и яйцето със захарта. Размесете добре всичко.
Изсипете брашното в тавата. Разбъркайте тестото. Ако не искате тестото да е леко влажно, добавете още 100 грама брашно.
Сега добавете слънчогледово олио към тестото. Разбърквайте с лъжица.
Постепенно добавете целия шоколад. Тъй като тестото вече е смесено, добавянето на шоколад не е толкова лесно. Трябва да добавите лъжица, буквално пробивайки тестото. Тогава козунака няма да бъде изцяло шоколадов, а на бели ресни. Оставете всичко това на топло място за още един час.
Във всяка едн а форма, където ще печете козунака сложете толкова много тесто, че да заемете малко повече от половината от формата. Загрейте фурната до 160 ° C и печете 30 минути. Проверявайте дали са готови като пробивате с клечка за зъби
Изчакайте, докато формите се охладят и едва тогава ще получите празничния козунак. Украсете го .
Готови ли сте да направите Великден специален празник? Споделете рецептата.