Ще ви представим две рецепти, или два начина за приготвяне на жито за Задушница. Според първата рецепта зърното се измива в няколко води преди да се свари, а според втората рецепта зърното се вари за кратко, отцежда се от тази вода и се налива нова, студена вода и това се повтаря 4 пъти.
Всеки регион има свой собствен начин за приготвяне на жито за Задушница и ако вашият начин се различава от описания, споделете го в коментар за читателите на "За Жената".
ПЪРВА РЕЦЕПТА
Тази рецепта е доказано различна от останалите и се приготвя от поколения в едно семейство. Най-добрата рецепта за Жито за Задушница с орехи крие няколко тайни при приготвянето й, а ние ще обясним подробно всички стъпки.
Всяко зърно, освен духовна стойност за домакините и гостите на празника, трябва да бъде и вкусно, за да може чрез него да се получат както материални, така и духовни блага.
Продукти:
- 500 г бяло жито
- 400 г кристална захар
- 400 г смлени орехи
- 2 пакетчета ванилова захар (20 г)
- щипка индийско орехче - по желание
- канела
Ако не харесвате аромата на индийско орехче, можете да го пропуснете, тъй като дава интензивен аромат (затова се добавя малко). Важно е да използвате бяла пшеница и да си набавите възможно най-вкусните орехи, добре почистени и без черупки.
Приготвяне:
Почистете половин килограм жито от камъчета и мръсотия, след което го поставете в тенджера под налягане и го залейте с вода. Покрийте и оставете така една нощ. На следващия ден прецедете накиснатото жито и го изплакнете в няколко води, за да отстраните всички замърсявания, и го сварете добре в тенджера под налягане.
Когато житото се свари, оставете да изстине и докато е още хладко, прецедете, но не го изплаквайте със студена вода, както правят някои. Това е една от тайните – пшеничното нишесте трябва да остане със зърното.
След като житото е прецедено, докато е още хладко, го смелете в блендер, кухненски робот или друга машина за мелене, която имате. Не е нужно да се смила прекалено ситно и да стане на пюре, а по-скоро да е едро смляно и да има обем. Това е втората тайна за най-добрата рецепта за жито.
Снимка: Pinterest
Смляното жито, което трябва да е още хладко, се смесва със захарта и орехите, по желание се добавят ванилова захар и индийско орехче. Разбъркайте добре житото. Смесването на житото, ядките и захарта става на ръка. Това е третата тайна, защо тази рецепта е най-добрата за жито за помен .
Накрая житото се поръсва отгоре с натрошени орехи и се украсява под формата на кръст от цели орехи (или както вие предпочитате).
Снимка: Pinterest
Следващата рецепта, която ще прочетете е на Снежана, която я приготвя ден преди празника.
ВТОРА РЕЦЕПТА
Продукти:
- 300 г бяло жито
- 300 г смлени орехи
- около 250 г захар (на вкус)
- малко ванилова захар
- малко индийско орехче за овкусяване
- канела (на вкус)
- цитрусови кори
Приготвяне:
Житото трябва да се почисти добре от мръсотията и да се измие под течаща вода. Поставете го в по-голям съд (защото при варенето ще набъбне и ще увеличи обема си), след което го сложете на огъня да заври. От момента на кипене се оставя да поври 5 минути, след което се отцежда (зърното остава в цедката).
Налейте нова студена вода и повторете процедурата общо четири пъти, за да изчистите водата. По време на варенето (след пет минути и прецеждане) някои зърна ще се отворят и това е добре, така трябва да бъде. Когато водата заври за четвърти път, тенджерата се сваля от котлона и се поставя на хладно място (не се излива тази вода), покрита с капак. Увийте я в одеяло и я оставете за няколко часа.
След това цялото жито ще бъде добре сварено. Прецедете зърното и запазете 200 мл от течността. След това го смелете. В голяма купа смесете смляното жито със смлените орехи (преди смилане заделете няколко за украса) и захарта. Добавете ванилова захар, щипка канела и щипка индийско орехче (може да пропуснете, ако не харесвате аромата му). По желание добавете и настъргана портокалова или лимонена кора - придават му прекрасен аромат.
Снимка: Pinterest
За да е по-сочно житото, добавям още 200 мл от течността, в която се е варило (някои не го правят, а съм чела, че навремето домакините сушели свареното жито на кори, преди да го смелят). Опитайте на вкус и добавете още захар, ако е необходимо. След това сложете зърното в красива купа, поръсете със смлени орехи и украсете с половинки орехи.
Снимка: Pinterest