Единици са тези, които знаят ТРИТЕ ТАЙНИ на най-вкусното жито за Задушница: рецепта стъпка по стъпка

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Единици са тези, които знаят ТРИТЕ ТАЙНИ на най-вкусното жито за Задушница: рецепта стъпка по стъпка
Единици са тези, които знаят ТРИТЕ ТАЙНИ на най-вкусното жито за Задушница: рецепта стъпка по стъпка
6024
Източник: За Жената
Единици са тези, които знаят ТРИТЕ ТАЙНИ на най-вкусното жито за Задушница: рецепта стъпка по стъпка
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ще ви представим две рецепти, или два начина за приготвяне на жито за Задушница. Според първата рецепта зърното се измива в няколко води преди да се свари, а според втората рецепта зърното се вари за кратко, отцежда се от тази вода и се налива нова, студена вода и това се повтаря 4 пъти.

Кой от методите ще изберете - зависи от собствените ви предпочитания и това, какви са традициите, които спазва вашето семейство.

Всеки регион има свой собствен начин за приготвяне на жито за Задушница и ако вашият начин се различава от описания, споделете го в коментар за читателите на "За Жената".

ПЪРВА РЕЦЕПТА

Тази рецепта е доказано различна от останалите и се приготвя от поколения в едно семейство. Най-добрата рецепта за Жито за Задушница  с орехи крие няколко тайни при приготвянето й, а ние ще обясним подробно всички стъпки.

Всяко зърно, освен духовна стойност за домакините и гостите на празника, трябва да бъде и вкусно, за да може чрез него да се получат както материални, така и духовни блага.

Продукти:

  • 500 г бяло жито
  • 400 г кристална захар
  • 400 г смлени орехи
  • 2 пакетчета ванилова захар (20 г)
  • щипка индийско орехче - по желание
  • канела

Ако не харесвате аромата на индийско орехче, можете да го пропуснете, тъй като дава интензивен аромат (затова се добавя малко). Важно е да използвате бяла пшеница и да си набавите възможно най-вкусните орехи, добре почистени и без черупки.

Приготвяне: 

Почистете половин килограм жито от камъчета и мръсотия, след което го поставете в тенджера под налягане и го залейте с вода. Покрийте и оставете така една нощ. На следващия ден прецедете накиснатото жито и го изплакнете в няколко води, за да отстраните всички замърсявания, и го сварете добре в тенджера под налягане.

Когато житото се свари, оставете да изстине и докато е още хладко, прецедете, но не го изплаквайте със студена вода, както правят някои. Това е една от тайните – пшеничното нишесте трябва да остане със зърното.

След като житото е прецедено, докато е още хладко, го смелете в блендер, кухненски робот или друга машина за мелене, която имате. Не е нужно да се смила прекалено ситно и да стане на пюре, а по-скоро да е едро смляно и да има обем. Това е втората тайна за най-добрата рецепта за жито.

жито помен

Снимка: Pinterest

Смляното жито, което трябва да е още хладко, се смесва със захарта и орехите, по желание се добавят ванилова захар и индийско орехче. Разбъркайте добре житото. Смесването на житото, ядките и захарта става на ръка. Това е третата тайна, защо тази рецепта е най-добрата за жито за помен .

Накрая житото се поръсва отгоре с натрошени орехи и се украсява под формата на кръст от цели орехи (или както вие предпочитате).

жито Задушница

Снимка: Pinterest

Следващата рецепта, която ще прочетете е на Снежана, която я приготвя ден преди празника.

ВТОРА РЕЦЕПТА

Продукти: 

  • 300 г бяло жито
  • 300 г смлени орехи
  • около 250 г захар (на вкус)
  • малко ванилова захар
  • малко индийско орехче за овкусяване
  • канела (на вкус)
  • цитрусови кори

Приготвяне: 

Житото трябва да се почисти добре от мръсотията и да се измие под течаща вода. Поставете го в по-голям съд (защото при варенето ще набъбне и ще увеличи обема си), след което го сложете на огъня да заври. От момента на кипене се оставя да поври 5 минути, след което се отцежда (зърното остава в цедката).

Налейте нова студена вода и повторете процедурата общо четири пъти, за да изчистите водата. По време на варенето (след пет минути и прецеждане) някои зърна ще се отворят и това е добре, така трябва да бъде. Когато водата заври за четвърти път, тенджерата се сваля от котлона и се поставя на хладно място (не се излива тази вода), покрита с капак. Увийте я в одеяло и я оставете за няколко часа.

След това цялото жито ще бъде добре сварено. Прецедете зърното и запазете 200 мл от течността. След това го смелете. В голяма купа смесете смляното жито със смлените орехи (преди смилане заделете няколко за украса) и захарта. Добавете ванилова захар, щипка канела и щипка индийско орехче (може да пропуснете, ако не харесвате аромата му). По желание добавете и настъргана портокалова или лимонена кора - придават му прекрасен аромат.

рецепта жито

Снимка: Pinterest

За да е по-сочно житото, добавям още 200 мл от течността, в която се е варило (някои не го правят, а съм чела, че навремето домакините сушели свареното жито на кори, преди да го смелят). Опитайте на вкус и добавете още захар, ако е необходимо. След това сложете зърното в красива купа, поръсете със смлени орехи и украсете с половинки орехи.

идеалното жито за помен

Снимка: Pinterest

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft