Просото е зърно, което се получава от ечемик. И ако някой смята, че ястията от него са само за деца, греши. В края на краищата, преди популярността на ориза, ястията от просо и овес са били най-честите гости на масата в азиатските страни, а по-късно в Европа и Африка. С оглед на полезността и хранителната стойност, овесената каша е обичана от всички, които имат много физически труд.
За съвременния жител на нашата планета, овесът е отличен вариант на закуска, който се използва както при диети, при почистване и детоксикиране на тялото, така и за възстановяване след продължително заболяване. Овесът не създава мастни депозити, а точно обратното. Освен това отстранява от тялото мазнините, токсините и антибиотиците, като се счита за хипоалергичен продукт.
И днес ще ви разкажем повече за полезните свойства на овеса и също как да си го приготвяте , така че не само да запазите хранителната му стойност, но и да го направите изключително вкусен
Как да си приготвите овесена каша
Кашата от просо съдържа ретинол, токоферол, витамини В, както и редица микроелементи, необходими на тялото, включително цинк, желязо, калций, магнезий, натрий и калий.
Консумацията на каша помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, подобрява нормалното функциониране на сърцето и също така елиминира излишния холестерол. Съдовете стават по-еластични и трайни. И наличието на витамини помага за борба с умората и прави човек по-устойчив на стрес.
Но не трябва да забравяме и за отрицателните аспекти на кашата. Не се препоръчва за хора със стомашни проблеми (язва, гастрит, ниска киселинност). Ежедневната употреба на овесена каша е вредна за бременни жени и малки деца. Специалистите по хранене отбелязват, че овесената каша, ако има преяждане с нея, може също да има отрицателен ефект върху мъжката сила.
За приготвянето на мляко, препоръчваме да се приема нискомаслено мляко (около 1% съдържание на мазнини). Също така изберете зърното от жълто просо - не горчиво, така че кашата се оказва приятна за вкуса.
СЪСТАВКИТЕ
1 супена лъжица овес
2 супени лъжици. мляко
2 супени лъжици вода
2 супени лъжици захар
30 г масло
сол на вкус
ПОДГОТОВКА
Изплакнете в студена течаща вода, докато водата стане чиста. След това сварете зърнената култура във вряла вода.
Варете, докато водата се изпари. Не забравяйте да премахнете пяната.
Когато водата се изпари напълно, изсипете овесената каша в горещо мляко и гответе на слаб огън. Добавете захар и сол. Разбърквайте, гответе за около 20 минути.
Изключете огъня и покрийте за 10 минути. Овесена каша е готова. Остава само да добавите масло и може да се сервира на масата. Бон апетит!
Ако готвите овесена каша за дете , тогава можете да добавите малко повече мляко - ястието ще стане по- течно. За по-хрупкава каша е достатъчно и 1,5 чаша мляко вместо две.
Според тази проста рецепта кашата винаги получава правилната консистенция. И ако добавите сушени плодове, ядки, тиквени семки или дори прясно нарязани плодове, това ястие ще бъде двойно по- полезно и вкусно. Особено препоръчваме експериментиране с добавянето на парчета банан.
Тези ястия се различават не само по отношение на достъпността и голямото предимство, но и в разнообразието. В крайна сметка всяка каша може да бъде приготвена в по-диетична версия - с плодове и мед примерно
Харесва ли ви разнообразие от зърнени храни и смятате ли ги за вкусна храна? След това споделете статията с приятелите си!