Бързи мекици , които не попиват много олио - правя ги през ден, а децата ги обожават и в сладко-солен вариант. Запишете си тази рецепта, защото няма по-хубава и вкусна закуска или вечеря от тези пухкави мекички .
Да ви кажа право, още когато децата ми бяха малки започнах да ги правя всеки ден и до ден днешен се радват, когато ги приготвя. Ядат ги и сладки, и солени, а се приготвят за по-малко от 30 минути. Няма по- бърза рецепта за приготвяне на мекици от тази, а ви трябват само 5 съставки:
Бързи мекички с кисело мляко
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 300 мл кисело мляко
- 1 ч. л.
Начин на приготвяне:
Приготвих всички съставки в отделна купа, а след това просто ги добавих в по-голяма купа за замесване на тестото. Първо счупете двете яйца и ги разбийте с бъркалка.
След това добавете 300 мл кисело мляко, 1 чаена лъжичка сол, след което отново разбъркайте добре. Постепенно се добавя брашното, смесено с 1 пакетче бакпулвер. Докато добавяте брашното, бъркайте, докато се получи тесто, което не лепне по пръстите ви.
Накрая трябва да се получи тесто, което лесно ще се отдели от купата и няма да залепва. Готовото тесто се изтръсква върху набрашнена равна повърхност, след което се разточва с точилка на кора с дебелина около 5 мм.
След това тестото се нарязва на равни вертикални линии и след това на по-малки хоризонтални, като кубчета, но може и на триъгълници, баклавички или кръгчета, като понички. Така нарязаното тесто се оставя да престои 10 минути, като през това време в тенджера на котлона се слага да загрее олиото (около една чаша, 200 мл).
В сгорещеното олио се запържват мекиците, колкото се съберат в тенджерата, първо се пържат от едната страна, а след това от другата, докато се зачервят, след което се изваждат в чиния, покрита с хартиена салфетка, за да абсорбира излишната мазнина.
Да ви е сладко!