Знаем, че едва ли има човек, който може да устои на прясно изпеченото тесто - под каквато и да е форма да е то! Днес ви предлагаме още едно тестено изкушение - феноменално вкусни Кифлички-гъсенички , които изглеждат толкова апетитно, че човек ги напада още топли-топли от фурната:
Кифлички-гъсенички
Продукти:
500 г брашно +-
1 кубче мая
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
100 мл вода
200 мл прясно мляко
100 мл зехтин
1 яйце
Плънка:
300 г сирене
2 яйца
1 чаена лъжичка сол
За намазване:
1 яйце
Копър и кимион за покритие
Приготвяне:
Към брашното добавете солта, захарта и натрошената мая. След това яйце вода, мляко и зехтин. Замесва се тесто, покрива се с кърпа и се оставя на стайна температура да удвои обема си. Втасалото тесто се премесва и от него се правят малки топчета.
Решете сами размера на топките, по-големи топки – по-големи кифлички.
Разточете всяка топка с точилка на елипсовидна кора, след което разрежете на няколко места.
Сложете лъжичка от готовата плънка в единия край и навийте на кифличка.
Усучете изрязаните ленти тесто леко на спирала и ги увийте около кифличката.
Повтаряйте процеса, докато изразходвате цялото тесто и плънката.
Всяко руло леко се извива във формата на полумесец и се нарежда в тавичка, застлана с хартия за печене.
Обърнете рулцата: едното настрани, а другото срещуположно, все едно се "гледат". Оставете малко разстояние между кифличките, за да се съберат при печенето и да се получи чифт.
Намажете рулата с разбито яйце, поръсете със сусам, кимион и малко бахар (или с каквото на вас ви харесва).
Печете в предварително загрята фурна до зачервяване.
Да ви е сладко!