Ако го използвате в диетата си, правите огромна услуга на тялото си. Ако не сте го използвали досега, време е да започнете. Някои го класифицират като бобово растение или дори зърно или подправка, но това е по-малко важно. Това, което е наистина важно, когато става дума за сусамово семе , е, че тези малки златисти семенца наистина допринасят за човешкото здраве.
ГОЛЯМАТА СИЛА НА СУСАМА
Семената са богати на ненаситени мазнини, протеини, витамини и минерали. Може да имат различен цвят, среща се като бял, черен, златист и кафяв сусам.
Семето може наистина да е мъничко, но ползите му за здравето на костите са огромни. Ето на какво е способно това малко лечебно семе:
- Поради изобилието на съдържащия се в него калций, както и способността му да се усвоява дълбоко в тъканите, той има изключителна роля за запазване здравето и здравината на костите.
- Особено се препоръчва за профилактика на остеопорозата, от която страдат най-много жените, тъй като с действието си успява да регулира менструалния цикъл, облекчава болката и симптомите на ПМС.
- Освен всичко друго, има отличен ефект върху здравето на кожата, върху нейната еластичност, предотвратява преждевременната поява на бръчки и забавя процеса на стареене. Сусамът, между другото, е отличен антиоксидант.
- Поради наличието на полезни мазнини, сусамът има благоприятен ефект и върху сърдечно-съдовата система, като регулира и понижава високото кръвно налягане и по този начин намалява риска от сърдечни заболявания.
- Сусамът се препоръчва и при лечение на анемия.
Как трябва да се консумира сусамът?
Сусамът не се яде сам, а трябва да се поръсва върху храната, която ядем. Често се добавя към хляб и различни други печива.
Един от най-старите известни сладкиши в света под формата на енергийни топки се приготвя от смес от сусам с мед или сусам със захарен сироп. Същите сладки се приготвят и днес под формата на сусамови пръчици, плочки и топки.
Има обаче по-добър начин да използвате всички ценни свойства на сусама, като можете да си приготвите сами смес от сусам и мед, смес от сусам и зехтин или смес от сусам и кисело мляко у дома.
Всеки ще намери своята любима комбинация, която му подхожда най-добре. Не купувайте големи количества сусам, тъй като се окисляват и лесно се развалят.
СУСАМ И МЕД е идеалната комбинация за здрави и силни кости.
За да приготвите тази смес, трябва да си набавите качествен, цял сусам и домашен пчелен мед. Най-добре е сусамът да се загрее малко в сух тиган, на ниска температура.
Бъркайте непрекъснато и не оставяйте да загори. Трябва само да покафенее малко, за да пусне маслата си, след което да го смесите с мед, в съотношение 1:1, например една супена лъжица сусамово семе към една супена лъжица мед.
Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка, след което приемайте по една супена лъжица на ден.