Простичката универсална чеснова марината , чийто вкус е идеално балансиран с лимонов сок и обогатен с аромата на фини средиземноморски билки, е толкова универсална, че ще се съчетае добре със свинско, пилешко, тиквички и дори тофу. Идеална е за месо с по-деликатен вкус, затова я препоръчваме за филета, както и за храни, които успешно попиват други вкусове - като тофу или тиквички.
За да го приготвите са ви необходими само няколко минути и само няколко съставки, които вероятно вече имате вкъщи.
От количеството съставки в рецептата ще получите около половин чаша марината, която ще ви стигне за 600-700 г месо или за около 450 г тофу или тиквички, които ще поемат повече от нея. За допълнителен вкус нарежете тофуто и тиквичките на по-малки парчета, но не прекалявайте, за да не паднат през скарата.
СЪСТАВКИ:
- прясно изцеден сок от 2 лимона
- 4 скилидки чесън, смлян
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- 1 супена лъжица сушени средиземноморски подправки или смес от риган, мащерка, мента и риган
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
- 3 супени лъжици зехтин
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете лимоновия сок, чесъна, горчицата, подправките, солта и черния пипер заедно в средна купа, докато се смесят добре. Докато разбърквате, бавно налейте зехтина, докато се емулгира.
Добавете тофу, тиквички, пилешко или свинско месо и разбъркайте внимателно. Покрийте и мариновайте в хладилника поне 30 минути, за предпочитане цяла нощ.