Включете този зеленчук в менюто си възможно най-често. Патладжанът се смята за един от най-здравословните зеленчуци .
Благодарение на голямото количество витамини и минерали, които съдържа, има благоприятен ефект върху здравето на целия организъм.
Диетолозите препоръчват да ядете патладжан поне веднъж седмично . Подхранва мозъка, намалява холестерола в кръвта, но и облекчава стреса.
Ето за какво е полезен патладжанът:
ОТСЛАБВАНЕ
Патладжанът е зеленчук с високо съдържание на вода и много малко калории. Това свойство го прави идеален в диета, предназначена за загуба на излишни калории. В допълнение, той има значително по-малко калории от другите зеленчуци, само 35 калории на 100 g, с изключителна хранителна стойност.
ПАЗИ ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО
Поради причини, подобни на тези за отслабване, патладжанът е страхотен за нашето сърце. Проучване показва, че има способността да намалява нивото на лошия холестерол, да подобрява здравето на стените на кръвоносните съдове и да ги отпуска.
ПО-ДОБРО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА МОЗЪКА
Високото ниво на фитонутриенти в патладжана спомага за подобряване на мозъчните функции. Комплексът от витамини от група В помага за облекчаване на физическото и психическо напрежение, така че ни позволява да мислим по-добре и по-бързо.
ЛЕКУВА ЗАПЕК И ПОДУТИЕ
Фибрите, които съдържа, насърчават изпразването на червата и допълнително измиват вътрешността им. По този начин допълнително помага при лечението на хемороиди и колит.
ИЗТОЧНИК НА КАЛИЙ
Калият е необходим за поддържане на нормално кръвно налягане, но също така помага за предотвратяване на заболявания на зъбите и венците, както и на кръвоносните съдове.
ВИСОКО НИВО НА ГАМА АМИНОБУТЕРНА КИСЕЛИНА
GABA е аминокиселина, която има способността да намалява тревожността, да подобрява съня и да успокоява ума. Патладжанът изобилства от тази съставка.
ПРОФИЛАКТИКА НА РАК
Проучванията показват, че сокът от патладжан може да намали риска от рак, тъй като съдържа трипсин, който е протеазен инхибитор и се счита за компонент, който помага за неутрализиране на раковите клетки.
ЛЕКУВА ДИАБЕТ ТИП 2
Съдържа растителни фибри и много малко захар, затова се препоръчва в диетата на диабетици. Освен това, тъй като съдържа феноли, има способността да понижава нивата на кръвната захар.