Една приятелка- туркиня ме научи на този сладкиш. Няколко пъти й ходя на гости и тя все ме черпи с него

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Една приятелка- туркиня ме научи на този сладкиш. Няколко пъти й ходя на гости и тя все ме черпи с него
Една приятелка- туркиня ме научи на този сладкиш. Няколко пъти й ходя на гости и тя все ме черпи...
205426
Една приятелка- туркиня ме научи на този сладкиш. Няколко пъти й ходя на гости и тя все ме черпи с него
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Вкусен турски сладкиш, разновидност на баклавата ме научиммоята приятелка. Сочни бутерки, пълни с крем и ядки.

Деликатни, меки, просто прекрасни! Това уникално печиво определено си струва усилията за неговото приготвяне.

 

Турски сладкиш

Необходими съставки:

Кисело мляко – 1 чаша

Слънчогледово олио – 1,25 чаша

Яйца – 2 броя

Сол – 1 чаена лъжичка

Бакпулвер – 1 чаена лъжичка

Лимонов сок – 2 чаени лъжички

Пшенично брашно – 4 чаши

Прясно мляко – 2 чаши

Грис – 2 супени лъжици

Нишесте – 8 чаени лъжички

Ванилова захар – 1 чаена лъжичка

Орехи – 6 броя

Вода – 2,5 чаши

Краве масло – 75 грама

 

Начин на приготвяне:

За тестото. Смесете киселото мляко с 1 чаша слънчогледово олио и 2 яйца, добавете 1 супена лъжица лимонов сок. Изсипете на части брашното, смесено с бакпулвера и със солта. Замесете меко, еластично тесто, което не се лепи по ръцете. Разделете тестото на 24 равни части, като ги оформите като топчета. Поръсете с нишесте (нужни са ви около 2-3 чаени лъжички), покрийте с кърпа и оставете да престои 1 час при стайна температура.

За плънката. В тенджера смесете 3 супени лъжици захар, ваниловата захар, гриса и 1 чаена лъжичка нишесте. На части добавете прясното мляко, разбъркайте и поставете на средна температура. Варете, докато се сгъсти, след това охладете.

За шербета . В тенджера смесете водата с останалата захар, сложете на огъня и варете след кипване още 10 минути. Изсипете лимоновия сок, изчакайте да заври отново и отстранете от огъня. Оставете напълно да се охлади.

Разточете всяко едно парче тесто на тънък слой (с дебелина около 1 мм) и поръсете с нишесте (около 4 чаени лъжички).  Слагайте ги едно върху друго, така че да се получат 2 купчини от по 12 слоя.

Всяка купчинка разточете с дебелина от 3-4 мм, след това я нарежете на квадратчета от по 5 см х 5 см.

Разтопете маслото и смесете с останалото олио. Със сместа намажете всеки квадрат. От едната страна сложете 1 чаена лъжичка плънка от грис и парче орех. Покрийте с другата страна на тестото (вижте снимката). Получените триъгълници щедро намажете със сместа от масло и олио.

 

Сложете във фурната за 20-25 минути, докато покафенеят (температурата е 200 градуса). Върху горещите бутерки излейте студения шербет и оставете за 2-3 часа да се напоят.

След това можете да си налеете чаша горещ чай, да се отпуснете и да се насладите на резултата от своя труд! Ммм, блажен турски сладкиш…

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft