Вкусен турски сладкиш, разновидност на баклавата ме научиммоята приятелка. Сочни бутерки, пълни с крем и ядки.
Необходими съставки:
Кисело мляко – 1 чаша
Слънчогледово олио – 1,25 чаша
Яйца – 2 броя
Сол – 1 чаена лъжичка
Бакпулвер – 1 чаена лъжичка
Лимонов сок – 2 чаени лъжички
Пшенично брашно – 4 чаши
Прясно мляко – 2 чаши
Грис – 2 супени лъжици
Нишесте – 8 чаени лъжички
Ванилова захар – 1 чаена лъжичка
Орехи – 6 броя
Вода – 2,5 чаши
Краве масло – 75 грама
Начин на приготвяне:
За тестото. Смесете киселото мляко с 1 чаша слънчогледово олио и 2 яйца, добавете 1 супена лъжица лимонов сок. Изсипете на части брашното, смесено с бакпулвера и със солта. Замесете меко, еластично тесто, което не се лепи по ръцете. Разделете тестото на 24 равни части, като ги оформите като топчета. Поръсете с нишесте (нужни са ви около 2-3 чаени лъжички), покрийте с кърпа и оставете да престои 1 час при стайна температура.
За плънката. В тенджера смесете 3 супени лъжици захар, ваниловата захар, гриса и 1 чаена лъжичка нишесте. На части добавете прясното мляко, разбъркайте и поставете на средна температура. Варете, докато се сгъсти, след това охладете.
За шербета . В тенджера смесете водата с останалата захар, сложете на огъня и варете след кипване още 10 минути. Изсипете лимоновия сок, изчакайте да заври отново и отстранете от огъня. Оставете напълно да се охлади.
Разточете всяко едно парче тесто на тънък слой (с дебелина около 1 мм) и поръсете с нишесте (около 4 чаени лъжички). Слагайте ги едно върху друго, така че да се получат 2 купчини от по 12 слоя.
Всяка купчинка разточете с дебелина от 3-4 мм, след това я нарежете на квадратчета от по 5 см х 5 см.
Разтопете маслото и смесете с останалото олио. Със сместа намажете всеки квадрат. От едната страна сложете 1 чаена лъжичка плънка от грис и парче орех. Покрийте с другата страна на тестото (вижте снимката). Получените триъгълници щедро намажете със сместа от масло и олио.
Сложете във фурната за 20-25 минути, докато покафенеят (температурата е 200 градуса). Върху горещите бутерки излейте студения шербет и оставете за 2-3 часа да се напоят.
След това можете да си налеете чаша горещ чай, да се отпуснете и да се насладите на резултата от своя труд! Ммм, блажен турски сладкиш…