Мечтали ли сте да направите най-пухкавите и въздушни палачинки в света? Имаме рецепта точно за такива. Японските палачинки "хотто", за разлика от всички други, са порьозни и ефирни като пух ! Красота в най-чистата й форма.
Както всичко японско, тази рецепта също е много точна. За да станат палачинките наистина сполучливи, съветваме ви да се придържате към точното количество съставки до грам. Ще се получат особено високи и с перфектна форма, ако ги изпечете в кръгли метални формички с пръстен (около 7 см в диаметър). Пръстените могат да бъдат оформени и собственоръчно от лист фолио, прегънат няколко пъти.
Необходими са ви по-едри яйца (80 g). Ако не намерите такива, използвайте средни по големина, но в този случай ще ви трябват 2 жълтъка и 3 белтъка. За истински ароматни палачинки вместо портокалова кора можете да използвате лимонова или да добавите щипка канела.
Продукти:
2 яйца
35 гр. захар
50 мл прясно мляко
55 гр. брашно
щипка сол
3 гр. бакпулвер
1 ч.л.екстракт от ванилия
1 ч.л. портокалова кора
1 ч.л. олио
Приготвяне:
- Внимателно отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте с миксер с щипка сол и 1 чаена лъжичка захар на плътна пяна.
-
Към жълтъците добавете останалата захар, ваниловия екстракт, настърганата портокалова кора и разбийте добре. Когато масата стане хомогенна, изсипете млякото. В купата с жълтъчната смес изсипете внимателно брашното, смесено с бакпулвера. Разбъркайте отново.
-
В жълтъчна маса на три порции разбъркайте белтъчната пяна. Разбъркайте с шпатула отдолу нагоре много внимателно, за да запазите обема на белтъците. В резултат на това трябва да получите смес, подобна на мус.
-
Дъното на тигана (може и тавичка с дебело дъно) и стените на формичките/фолиото трябва да бъдат намазани със слънчогледово олио. Подредете формите в тавата. Загрейте на слаб огън.
Внимателно повдигнете формичките с лопатка и ги обърнете на другата страна. Покрийте отново и гответе още 5 минути.
Извадете формичките от тигана, оставете ги за 10 минути да се охладят, след което внимателно извадете палачинките.
Поднесете топлите палачинки с мед, плодове, гъсто кисело мляко, кленов сироп или просто поръсени с пудра захар. Ако все пак решите да ги изпържите без формички, ще получите също толкова вкусни и въздушни палачинки, но те ще приличат повече на американски палачинки.
Приятен апетит!