Лимоните са плодове с кисел вкус и са богат източник на витамин С. Те разкриват алкален ефект върху тялото.
Лимоните са един от най-полезните дарове на природата, защитаващи йодния баланс в тялото. Лимоновият сок съдържа 5-10 пъти повече витамини в своята цялост. Лимонът е идеален плод за детоксацията на тялото. Два средно големи лимона, около 100 г, съдържат 1.1 г протеин, 0.3 грама мазнини, 9.3 грама въглехидрати, 2.8 грама фибри и 2.5 грама естествена захар. Освен това съдържат само 29 калории.
Лимонадата е една от задължителните напитки през лятото. Лимоновият сок също така се използва и за салати, и за сладкиши.
Оказва се, че замразените лимони са далеч много по-ефективни.
След интензивни лабораторни изследвания през 1970 година, насочени към получаване на синтетичен екстрат от лимони, се стига до резултата, че с лимоните, използвани при лечението на рак, при химиотерапии, получената активна съставка адриамицин е далеч по ефективна, отколкото предписаните лекарства за лечение.
Екстрактът от лимони оказва положителни ефекти при лечението на рак на дебелото черво, на гърдата, на белия дроб и още над 12 различни видове рак, в това число и рак на простатата ипанкреаса. Освен това съединенията на лимона, , борещи се срещу раковите клетки, не вредят на здравите клетки. Лимонът е главният враг на рака и е един от най-мощните супер антиоксиданти.
Лимоните, освен че са богати на витамин С, също така съдържат и витамин В6, калий,фолиева киселина, важни фитохимикали като флавоноиди. В тази си връзка лимоните са със свойства на хранителни антиоксиданти и естествен детоксикиращ ефект.
Благодарение на лимонения фитохимикал в състава си лимоните спомагат за разтварянето на камъните в жлъчката и намаляват риска от развитие на рак на храносмилателната система. Той също така предотвратяват калцификация и образуването на бъбречни камъни.
Благодарение на високите нива на витамин С и флавоноиди, приемът на лимони укрепва имунната система и играе роля в превенцията на заболявания като настинки и грип.
Витамин С в цитрусови плодове като лимони е много ефективен при лечение на скорбут.
Лимоните показват многостранни антибактериални свойства. Следователно са широко използвани при инфекция, възпаление, гъбички, глисти. Със съдържанието си на витамин Р балансират кръвното налягане. Освен това успокояват нервите. Действат като ефективни антидепресанти.
Как да си приготвим замразени лимони, които са двойно по-ефективни при гореспоменатите ситуации?
Първо, много е важен изборът на лимони. В никакъв случай не бива да са наранени, смачкани или леко мухлясали. За пречистване на лимоните от пестицидните остатъци те се слагат в ябълков оцет да престоят, след което се изплакват обилно.
След това се поставят в хладилник и престояват 24 часа. След това замразените лимони могат да се използват за салата, супи и други ястия, като се рендосват, без да се обелва кората.
Другият вариант на замразяване на лимони е да се нарежат на резени и да се поставят в ледените блокове и във фризера. Когато ви е необходимо, се изкарват и се използват. Така можете да си приготвите естествена лимонада.