Това е лесна рецепта за един от най-популярните полски десерти - т.нар. Mietrowiec или с други думи - сладкиш, дълъг един метър ! И това съвсем не е преувеличено - в оригинала на рецептата се пекат два блата, светъл и тъмен, които след това се съединяват с крем, докато се получи дълга торта.
Еднометрова торта без печене
Продукти:
200 - 250 г маслени бисквити
200 - 250 г какаови бисквити
За крем № 1:
300 г масло
530 г кондензирано мляко
1 ч.л. ванилова есенция
За крем № 2:
2 х 40 г пудинг на прах
700 - 800 мл прясно мляко
100 г кристална захар
300 г масло
За шоколадова глазура:
100 - 150 г шоколад
50 - 70 мл бита сметана
Приготвяне:
Поставете парченца омекнало масло в голяма купа и го разбийте с миксер за около 5-10 минути, докато маслото стане пухкаво.
Добавете малко ванилова есенция към разбитото пухкаво масло .
При непрекъснато разбиване постепенно добавете кондензирано мляко.
Маслото и млякото трябва да са със същата стайна температура.
Затова извадете маслото от хладилника поне 2 часа по-рано.
Първият крем е готов и можем да преминем към приготвянето на втория.
Налейте половин литър мляко в тенджерата, добавете захарта и варете, докато захарта се разтвори.
Можете да регулирате количеството захар по ваш вкус.
Изсипете пудинга на прах в останалото мляко и го разбъркайте добре.
Изсипете разтворения пудинг в горещото мляко и варете, докато кремът се сгъсти.
Можете да оставите крема настрана за около 1-2 минути.
След това го покрийте с хранително фолио и го оставете да изстине.
Поставете омекналото масло в голям чист съд и го разбийте с миксер.
Разбийте охладения пудинг в маслото лъжица по лъжица.
Разбивайте, докато масата стане гладка и еднородна.
Продължете с оформянето на десерта.
Покрийте дъното на правоъгълна тортена форма с хартия за печене и започнете да редите в нея бисквити, които сте намазали с крем.
Редувайте маслени бисквити с маслен крем и какаови бисквити с пудинг.
Заделете малко крем и го намажете отгоре и отстрани.
Така приготвения десерт приберете в хладилника, за да стегне малко.
След това пригответе глазура от натрошен шоколад и гореща сметана.
Извадете десерта от формата, след което го залейте с глазура.
Разпределете равномерно нагоре и отстрани.
Може да доукрасите по желание, след което приберете тортата обратно в хладилника и я оставете да стегне хубаво.
Добър апетит!