Рулцата от патладжан по нашата рецепта са едно от най-вкусните и здравословни ястия , които можете да затворите в буркани. Вит патладжан в буркан - съвършената рецепта, с която да си спомните за лятото през зимата - вкусно, сочно, апетитно и изяжда сума ти мек хлебец! Ето рецептата за тази вкусна зимнина с патладжани :
Вит патладжан в буркан
Продукти:
5 патладжана
2 червени чушки
1 морков
чесън - 1 скилидка на буркан
магданоз и копър
домати, 1 кг (възможно е малко повече)
захар - 2 супени лъжици на буркан
сол - 1 чаена лъжичка на буркан
бахар - 1-2 зърна на буркан
оцет 9% - 10 мл на буркан
растително масло - 1 супена лъжица на буркан
Приготвяне:
Стерилизирайте бурканите. Измийте зеленчуците. Нарежете патладжаните на дълги ленти, пасирайте обелените домати или ги смелете в месомелачка.
Ако патладжанът е горчив, поръсете го със сол, оставете за 20 минути, изплакнете под вода и подсушете.
Нарежете чушката и морковите на тънки ивици.
Патладжанът може да се пече във фурна, скара или на тиган.
Нарежете зелениите.
Върху лента патладжан сложете ленти моркови и чушки, пресни подправки и завийте на руло.
Сложете във всеки буркан (770 г) 1 скилидка чесън, нарязана на две. Бахар, сол и захар, растително масло без мирис и подредете рулцата патладжан.
Сварете доматите за 6-7 минути и ги изсипете в бурканите до самия връх. Периодично разклащайте буркана, за да освободите въздуха.
Изсипете топла вода в тенджера, сложете кърпа и сложете бурканите. Стерилизирайте от момента на завиране за 15 минути. Затворете плътно капаците, обърнете бурканите, увийте ги и ги оставете да се охладят напълно.