Името на испанското ястие Ескаливада произлиза от глагола "escalivar" (в превод - "пека на въглища"). Именно начинът на приготвяне на зеленчуците в него играе ключова роля, защото escalivada могат да бъдат всякакви печени зеленчуци . Класическият избор - голяма червена пиперка (по избор), патладжан , лук , понякога картофи .
За да приготвите това вкусно каталонско ястие , не ви трябва непременно открит огън. В обикновена фурна също ще е много вкусно. Предлагаме ви днес да го опитате под формата на невероятно вкусна салата от сочни мариновани чушки . Не забравяйте да добавите вътре ароматна мащерка, чесън и да поръсите щедро със зехтин!
Съставки:
6 големи месести чушки
6 скилидки чесън
мащерка на вкус
сол на вкус
черен пипер на вкус
3 с.л. зехтин
Приготвяне
- Поставете чушките в тавичка, покрита с хартия за печене, намажете ги леко със зехтин и печете на 180 градуса, докато омекнат (около 30 минути).
- Сложете чушките в купа, покрийте и оставете за около 10 минути, така че да се задушат хубаво. След това обелете и премахнете семките и сърцевината. Сокът, който ще се отдели, запазете.
- Месестата част на чушките нарежете на ивици и поставете в купа заедно със сока. Добавете нарязания на ситно чесън и нарязаната мащерка. Подправете със сол, черен пипер, налейте останалия зехтин и разбъркайте. Поставете купата в хладилник за най-малко 2 часа.