Докато сезонът на патладжаните да приключва вече, предлагам да приготвите това кьопоолу възможно най -скоро! Известната разядка всяка есен се превръща в хит в ежедневното и празнично меню в дома ми. Рецептата е много проста, без шум и излишно пъхтене
Според мен кьопоолуто от патладжан е най -добрата домашна закуска! Получава се сочно, ароматно, приготвено от най -простите продукти ястие.
Кьопоолу ОТ ПАТЛАДЖАН У ДОМА
Днес редакционната ни колегия ще ви каже как да готвите домашно кьопоолу . Оближете си пръстите !
СЪСТАВКИ
1 кг патладжан
1 глава лук
2-3 домата
2-3 скилидки чесън (по избор)
3 супени лъжици растително масло
сол, черен пипер, подправки на вкус
ПОДГОТОВКА
Измийте патладжаните, избършете влагата с хартиена кърпа и след това убодете кожата с вилица. Това се прави, за да не се спука патладжанът по време на печене.
Печете патладжаните във фурната на 180 градуса до омекване, след което ги оставете леко да се охладят, обелете и смлете.
Измийте, обелете и нарежете лука на ситно. Залейте доматите с вряла вода за 1-2 минути. Отцедете и напълнете със студена вода за 1 минута. Обелете доматите и ги настържете на средно ренде.
Запържете лука в растително масло до светло златисто кафяво, но внимавайте да не загори. Добавете нарязания патладжан към лука и оставете да къкри още 5-7 минути, като бъркате непрекъснато.
Добавете домати, нарязан чесън (по избор) към патладжаните и лука, не забравяйте да посолите и черен пипер на вкус. Можете също така да добавите любимите си подправки на вкус. Свекърва ми понякога добавя нарязан кориандър. Разбъркайте всичко добре и оставете да къкри още 3-4 минути, докато омекне.
Това е всичко, кьопоолуто от патладжан е готово. Добър апетит!
Предлагам ви и още няколко интересни рецепти за това какво можете да приготвите от патладжан . Гарантирам, че резултатът ще ви хареса!
Тази рецепта за хайвер определено ще ви стане любима, предястието изобщо не е скъпо и изисква минимално количество съставки. Съпругът и децата го грабят с лъжици, а аз го ям с хляб, като сандвич.