Не пропускайте това лято да си направите сладко от тиквички! Веднага си запишете рецептата!
Миналият уикенд бях на село. Бяха узрели в градината много плодове и зеленчуци, така че заедно с моето семейство прибирахме реколтата половин ден.
Тя ме помоли да й занеса 15 кг тиквички. В началото се учудих защо са й толкоз много, но след като ми напомни за деликатеса, с който ме гощаваше през зимата, разбрах, че ще го приготвя. Това е един от любимите ми десерти!
Сладко от тиквички
Обичам тиквичките предвид, че с този полезен зеленчук се приготвят много ястия. Могат да бъдат пържени, задушени и печени за закуска, обяд и вечеря.
Кой би си помислил, че от тях може да се получи чудесен десерт! Освен това вкусът им напомня за ананас.
Днес, ви предлагаме рецептата за невероятно вкусното сладко от тиквички с цитрусови плодове. Това ароматно ястие ще се хареса на всички, а лесната му подготовка ще изненада дори и тези, които не обичат да стоят в кухнята дълго време.
Съставки:
1 кг тиквички
900 грама захар
2 портокала
1 лимон
Приготвяне:
Измийте, а след това почистете тиквичките. След това отделете семките и нарежете тиквичките на малки кубчета.
Започнете подготовката на цитрусовите плодове. Измийте портокалите и лимоните и също ги нарежете на кубчета. За да улесните работата си, можете да пуснете цитрусите през месомелачка. В голяма купа смесете тиквичките и цитрусовите плодове и ги поръсете със захар. Оставете ги така 5 часа, за предпочитане една нощ. Така съставките ще станат по-сладки. Поставете съда с тиквички и цитруси на огъня и изчакайте да кипнат. Варете в продължение на 4 минути.
Охладете масата и сварете отново. Повторете това 3 пъти. Готовото сладко се изсипва в стерилизирани буркани и се затваря с капачка. Бурканите не се обръщат!
Съвети
Тиквичките са едни от малкото зеленчуци, които е добре да се използват незрели. За това сладко трябва да изберете малки тиквички с тегло 100-200 грама и дължина 12-20 см. Кората трябва да бъде гладка и тънка, без увреждания, драскотини и вдлъбнатини.
Забележете, че кората на тиквичките е много деликатна, така че и най-малката драскотина и увреждане води до бързо влошаване на зеленчука. Те могат да се съхранят в хладилника, като се замразят в найлонова торбичка за не повече от една седмица.
Когато ядете това сладко през зимата, ще чувствате лятото във всяка лъжица. На вкус е много необичайно, а благодарение на цитрусовия аромат е просто неописуемо. Тези, които не обичат да се занимават, могат да нарежат тиквичките на кръгчета. Така още повече ще заприличат на ананас от консерва.