Дойде и време да си спретнем малко зимнина. Доматите в собствен сок с чесън са особено популярни в нашето семейство . Без туршия, просто основен набор от съставки, стават за готвене и за какво ли не. Зеленчукът се маринова само в разпределения сок, което го прави невероятно вкусен.
Самата подготовка отнема минимум време. Ако решите да увеличите броя на доматите, следвайте пропорцията на останалите продукти. Рецептата е за буркан от 3 литра. Изберете плътни и месести домати, за да запазят формата си.
Съставки
Домат 2 кг
Сол 3 ч.ч.
Захар 3 с.л.
Оцет 3 с.л.
Чесън 6 скилидки
Подготовка
Поставете доматите в дълбока купа, залейте с вряла вода и оставете за 4 минути.
Обелете доматите, отстранете дръжката и нарежете на четвъртинки. Разпределяте в чисти буркани.
Добавете 1 ч.л.
Стерилизирайте бурканите в тенджера с вода (15 минути от кипенето), след това затворете капаците, обърнете и покрийте с топла кърпа, докато изстинат.
По- добре е да съхранявате доматите на хладно и тъмно място, но можете и при стайна температура. Ароматните домати са чудесни за салати или като лека закуска.