Няма човек, който да не обича току-що извадени от тигана мекички . Вярно, не са най-здравословната храна, но обикновено забравяме тези предразсъдъци, докато си ги хапваме.
Най-добрите домашни мекици
Продукти:
- 500 мл хладка вода
- 700 гр.бяло брашно
- 40 гр.прясна мая (1 кубче)
- 1 к.л.захар
- 5 с.л.олио
- 1,5 к.л.сол
- олио за пържене (по-голямо количество)
Приготвяне:
1. Поставете маята, хладката вода, олиото и захарта в купата. Леко разбъркайте с ръка, добавете брашно, но не цялото - малко повече от половината от общото количество.
2. Омесете тестото с миксер с подходящи приставки. Така можете да направите бързо гладко тесто. Месете, докато се получи гладка смес, без бучки.
3. Набрашнете леко ръцете си и плота. Месете леко и внимателно, докато се получи гладка топка тесто. Ако лепи по ръцете, добавете още малко брашно.
4. Загрейте фурната. Включете я на 50 градуса, но не чакайте да се загрее напълно, след което я изключете. Фурната трябва да е хладка, не прекалено гореща. Поставете вътре съда с тестото и го покрийте с кърпа. Оставете да престои 15 минути, за да може тестото да втаса малко - няма нужда да се надига двойно.
5. Набрашнете добра работния плот, поръсете леко тестото с малко брашно. Извадете го на масата, оформете на топка и разточете, като не натискате прекалено силно и не точите прекалено тънко, за да не излезе въздухът от тестото. Изрежете мекички с форма по желание и ги оставете за около 10 минути. Ще ви е по-лесно да изрежете тестото, ако от време на време топите ножа в брашно.
7. Загрейте олиото и като топите върховете на пръстите си всеки път в брашно, вземайте мекичките и ги пускайте във врящо олио. Важно е да ги вземете много внимателно, без да натискате, защото иначе няма да бухнат и половината от дупките от тях ще изчезнат. Първо изпържете отдолу и щом се зачервят и бухнат хубаво, обърнете от другата страна. Готовите мекички изваждайте върху салфетка, за да попие излишната мазнина.