Жарко слънце. Морски бриз нежно гали кожата ти, а ти мързеливо отпиваш от свежия коктейл, поднесен в черупка от кокосов орех, и гледаш с възхищение как екзотичната танцьорка кръшно извива облечената си в палмови листа снага под звуците на хула...
За повечето от нас това е неосъществената хавайска мечта и така желаното бягство в света на вечното лято и екзотиката.
И за да не Ви караме да чакате повече, ето я днешната рецепта:
Шишчета по хавайски върху канапе от ориз с пикантно-сладък сос
Продукти (за 2 порции):
- 180 гр.ананас от консерва на кубчета
- 1 голяма червена чушка
- 100 гр.ориз "Жасмин"
- 350 гр.крехко пилешко/свинско месо
- 2 стръка зелен лук, само перата
- 60 мл сос "Терияки"
- 160 мл кокосово мляко
- 1 ч.л.царевично нишесте
- 1 ч.л.сос "Шрирача"
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л.зехтин
- 2 с.л.кокосови стърготини или прясно настъргана ядка кокос
- 310 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Първо нарежете месото на 18 еднакви късчета. Нарежете червената чушка на квадратни парчета, а лука нарежете по диагонал. Отцедете ананаса от сока.
2. След това натрийте добре месото със зехтина, сол, черен пипер, половината нарязан лук и соса "Терияки".
3. Пригответе ориза. В дълбок тиган запечете за 4 минути кокоса. След това го извадете, а вътре сложете измития ориз, заедно с малко сол, добавете кокосовото мляко и водата. Оставете сместа да кипне, а след това варете ориза до готовност - около 16 минути. После добавете запечения кокос и разбъркайте всичко хубаво.
4. В това време на дървени шишчета нанижете (редувайки ги) парченца чушка, месо и ананас. Запечете шишчетата на барбекю или грил-тиган за по 4 минути от всяка страна.
5. След това пригответе соса. Смесете нишестето със соса "Шрирача", 2 с.л. вода, сока от ананас и поставете сместа в касерола. Оставете да заври и варете няколко минути, докато добие хубава консистенция.
6. Поднесете шишчетата с ориз и пресен лук, залети с пикантния сос. Приятен апетит!
Невероятният аромант на крехките късчета месо ще Ви пренесе направо в рая, а за още хавайски изкушения потърсете новия брой на списание Billa "Кулинариум" - кулинарно списание номер 1, което е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2017 г по данни на Blue Point от януари 2018г. Може да го закупите само за 0,99 лв с ДДС с BILLA Card !
Освен кулинарни изкушения, на страниците ще намерите и талони, с които може да спестите над 30 лева от покупката си в магазин BILLA!
А на нас не ни остава нищо друго, освен да отпием по глътка от прохладния тропически коктейл и да Ви пожелаем до нови срещи, или както казват хавайците: A hui hou!