За еклерите: сложете водата в тенджерка, заедно с маслото и солта. Поставете на загрят котлон и оставете маслото да се разтопи, а водата - да заври. Изсипете цялото количество брашно наведнъж във врящата вода и започнете да бъркате интензивно с дървена лъжица. Щом брашното се поеме и започне да се отделя от стените на тенджерата и да образува топка, дръпнете от огъня. Оставете леко да се охлади, след което прибавете едно по едно 3-4 яйца, като бъркате добре след всяко и изчаквате да се поеме напълно от тестото. Трябва да се получи лъскава и гладка смес.
От тестото гребвайте с лъжица и оформяйте купчинки върху покрита с хартия за печене (или намазнена и набрашнена) тава. Може и да шприцовате дълги пурички от тестото. Изпечете еклерите в предварително загрята умерена фурна (без да отваряте вратичката!), докато хубаво се зачервят. Оставете ги да се охладят първо във фурната, след това ги извадете и охладете напълно върху кухненска решетка.
За крема: Размийте брашното в 1 чаена чаша прясно мляко. Останалото мляко сложете на котлона и щом заври, прибавете захарта и размитото брашно. Бъркайте крема на бавен огън, докато се сгъсти. Отделно разбийте жълтъците до побеляване. Прибавете към тях малко от крема, за да се темперират, след което ги прибавете на тънка струйка към врящия крем, бъркайки интензивно. Щом кремът отново заври, дръпнете от огъня и добавете ванилията. Разбърквайте от време на време, докато се охлади и за да не хване коричка.
Разрежете еклерите на две и напълнете празнината с млечения крем. По желание ги поръсете с пудра захар или украсете с течен шоколад.