В тенджерка сипете млякото, добавете маслото и захарта. Загрейте, докато маслото и захарта се разтопят, след което добавете наведнъж цялото количество брашно, като бъркате интензивно, докато тестото се оформи на топка и започне да се отделя от стените на съда.
Махнете тенджерата от огъня, оставете малко да изстине и добавете ванилиите, солта и яйцата - едно по едно, като непрекъснато разбърквате. Трябва да се получи лъскаво парено тесто.
Напълнете с тестото шприц и оформете еклери (кръгли или продълговати) върху покрита с хартия за печене тавичка. Пъхнете ги в предварително загрята на 190-200 градуса фурна и печете, без да отваряте вратичката. Щом еклерите започнат да променят цвета си, намалете на 170-180 градуса.
За крема: смесете разбитата сметана и течния шоколад в дълбока купа (съотношението им е приблизително 1:1, в зависимост от това, колко шоколадов искате да е кремът). Щом еклерите изстинат, разрежете ги на половина или отрежете капачета и напълнете с крема. Украсете готовите еклери с глазура, приготвена от разтопения с млякото и маслото шоколад.
По желание може да добавите към пълнежа натрошени сурови или запечени ядки.