за блатовете:
200 мл течен мед
300 мл вода
200 г меки фурми без костилки, нарязани
1 ч. л. сода бикарбонат
60 г меко масло
2 яйца
1 ч. ч. брашно
3 с. л. какао
1 щипка сол
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. ч. кокосови стърготини
1 ч. ч. едро смлени орехи
за еклерите:
250 мл вода
125 г краве масло
1 ч. ч. брашно
½ ч. л. сол
4-5 яйца
за яйчната глазура на еклерите:
1 яйце
щипка сол
за белия крем:
3 жълтъка
2 яйца
2 с. л. брашно
2 с. л. царевично нишесте
750 мл прясно мляко
1 шушулка ванилия или есенция ванилия
125 г меко краве масло
200 мл мед
3 с. л. ликьор или ром по избор
за шоколадовия крем:
300 г тъмен шоколад
200 г сметана
1 с. л. мед
2 с. л. ром или коняк
за украса:
100 г бадеми или орехи
50 г стопен шоколад
10 лешника
Водата се слага да заври. Добавят се фурмите и содата и всичко се оставя да покъкри 10 мин. Охлажда се.
Маслото се разбива на пяна с меда. Добавят се едно по едно яйцата.
Пресяват се заедно брашното, какаото, солта и бакпулверът. Добавят се към маслената смес. Слагат се фурмите заедно с течността, кокосовите стърготини и орехите. Сместа се пече в две тавички с диаметър 26 см, застлани с хартия за печене. Охлаждат се.
Еклерите се приготвят, като водата се кипва с маслото, след което се отстранява от огъня. Прибавя се брашното, смесено със солта, и се разбива енергично с дървена лъжица. Връща се отново на котлона и се разбърква, докато стане на гладка топка и се отдели от страните на съда. Оставя се леко да се охлади, но трябва да е все още горещо.
Яйцата се разбиват и бавно се прибавят на 4-5 порции към тестото, като непрекъснато се разбърква, докато се поемат напълно. Готовото тесто трябва да е плътно и лъскаво и да пада от лъжицата, когато тя се тръсне.
Тестото се шприцова върху хартия за печене с гладък шприц, като се оставя по-голямо разстояние между еклерите. Разбиват се продуктите за яйчната глазура и с нея се намазват еклерите, като леко се притискат с вилица. Пекат се в загрята фурна на 200° С за 20 - 25 мин., докато добият хубав светлокафяв цвят, след което се охлаждат. Тестото е достатъчно за 50 еклера.
Кремът се приготвя, като яйцата и жълтъците се разбиват. Добавят се брашното, нишестето и ванилията. Млякото се загрява до кипване и се сипва в яйчната смес, като се бърка непрекъснато. Слага се на котлона и се бърка на слаб огън, докато кремът се сгъсти. Охлажда се. Маслото се разбива на пяна с меда. Към маслото се добавя лъжица по лъжица при непрекъснато разбъркване яйчният крем. Налива се и ликьорът. Еклерите се пълнят с получения крем.
За шоколадовия крем сметаната се слага да заври и се налива върху нарязания шоколад. Разбърква се, докато се разтопи. Слагат се медът и ромът. Когато изстине, се покрива с фолио и се слага в хладилника за 1-2 часа. Трябва да е все още леко течен.
Единият блат се слага на дъното на форма с подвижни стени. Върху него се подреждат два реда еклери. Заливат се с шоколадовия крем, като от него се оставят 4-5 с. л. за намазване на тортата. Поставя се другият меден блат, намазва се с белия крем и се слага за една нощ в хладилника.
Махат се стените на формата и отстрани се полепват запечени бадеми или орехи. Отгоре се подреждат във вид на пирамида останалите еклери. Заливат се със стопения шоколад и се украсяват по желание с бадеми и лешници.