Истински ли е медът, който ядем. За да разберем това, можем да направим тест в домашни условия.
След като минат 6 месеца от изваждането на меда, той кристализира и така се запазват качествата му.
От асоциацията "Активни потребители" са направили изследване на 13 марки мед. Всеки втори е дал отклонение от нормата.
Един от тестовете за наличие на вода: ако обърнем бурканът с мед надолу с главата, на дъното му се образува капка и тя трябва да се отдели много бавно от там:
Ако медът обаче се стича бързо, значи в него има вода:
Недобросъвестни производители слагат вътре тебешир и нишесте, за да го сгъстят. Това може да се провери като разредим мед с вода и капнем вътре капки йод. Ако медът посинее, значи вътре има нишесте.
Целогодишно медът трябва да се съхранява на температура под 10 градуса, за да запази свойствата си. Ако той престои 1 година при висока температура, се получава хидрокси - метил фурфурол и медът губи лечебните си свойства.
Това е мед, който не е съхраняван правилно:
А за такъв мед с бял каймак отгоре експертите сочат, че е прокиснал:
Добре е да знаем, че топлата вода, чаят с температура над 40-45 градуса, убиват качествата и лечебните свойства на меда.
Как да си приготвим чай с мед и прополис за имунитет:
Слагаме в чашата 15 капки прополис, няколко малки лъжички пчелен прашец, който притежава всички аминокиселини, нужни на организма, както и витамини от групата B, настъргваме вътре джинджифил и слагаме лимонов сок.