Картофите Дофине, рецепта от френската кухня, могат да превърнат обикновения запечен картоф в шедьовър за най- капризните гастрономи.
Рецептата за това ястие е възникнало в югоизточната част на страната, в едноименна провинция.
Този вкусен картоф толкова ефективно изглежда, така че спокойно може да го сложите и на празничната трапеза.
И не е трудно да се подготви.
Необходими ми са ви : картофи със среден размер (по възможност еднакви), масло, твърдо сирене, сол и черен пипер на вкус.
Картофите обелете. Изрежете малко парче от единия край на картофите може да е вертикално. По цялата дължина изрежете картофите, но не докрай, оставете поне 1 см. преди края
След това поставете картофите в тенджера и ги сварет. Свалете от котлона като со готови и оставете да престоят за 15-20 минути.
Извадете картофите и ги поставете в дълбок съд за печене.
Подсолете, сложете черен пипер и подправки по избор. Във вътрешността на картофите поставете по 1 чаена лъжичка масло. Също така във всеки картофи можете да добавите и малко ситно нарязан чесън.
Отгоре, на всеки картоф, поставете парче твърд кашкавал или сирене. Покрийте с фолио.
Печат се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 50 минути или докато картофите не бъде готови.