Започнете диетата всеки ден от седмицата и редувайте менюто в произволен ред.
Всеки ден яжте 250-350 мл млечни продукти-прясно и кисело мляко.
Експресна диета за една седмица - ключът към успеха.
Купете постно месо и премахнете всички видими мазнини. Опитайте се да готвите месото без мазнина.
Използвайте нискокалорични сосове, избягвайте захарта и поръсвайте ястието с подправки - те ви стимулират да използвате по-малко сол.
Пийте поне 6 - 8 чаши течности на ден-вода или чай (за предпочитане зелен).
Включете в ритъма си на живот 15 минути ежедневни упражнения.
Експресна диета за една седмица-Ден 1
Закуска: бъркани яйца с бекон, гъби и домати. Плодове: микс от 400 гр. плодове.
Обяд: Няколко филийки печено говеждо месо с голяма порция салата и хляб от пшенично брашно. Плодов сок (прясно изцеден е по-добре).
Следобедна закуска: Плодове с нискокалорично кисело мляко. 2 тънки филийки пиле на грил със сос от нискомаслено сирене и пресни билки.
Вечеря: сьомга с гъби и салса с чушки, боб и лимон.
Рецепта за основното ястие:
Сьомга с гъби и салса сос.
Състав:
Сьомга, без кожа и кости - 2 пържоли.
Настъргана кора и сок от 1 лимон.
2 червани чушки
Култивирани печурки - 5 бр.
Червен лук – 1 средна глава.
Краставица – 1 бр.
Сол - на вкус.
Смлян черен пипер - на вкус.
1. Поставете пържолата в хартия за печене, подправете със сол и черен пипер., Поръсете с лимонов сок, настъргана кора и печете в предварително загрята на 200 ° фурна, докато се сготви.
2. Подгответе салса междувременно. Обелете чушките, махнете семенате и мембраните, нарежете гъбите, лука и краставицата. Поставете всичко в купа и подправете на вкус със сол и черен пипер, добавете лимонов сок и смесете в блендер.
3. Нарежете пържолите сьомга и я сварете, или на пара, или я запечете на скара, сложете я в чиния, добавете салсата, фасулът за гарнитура и сервирайте.
Експресна диета за една седмица-Ден 2
Закуска: чаша прясно изцеден сок от портокал и грейпфрут. Две филийки препечен пълнозърнест хляб.
Обяд: Варени картофи със сирене Чедър, маруля, сладка жълта чушка, нарязана на филийки, чери домати и грозде.
Следобедна закуска: 20 ядки кашу. Пресен ананас и плодове киви с ниско съдържание на мазнини меко сирене.
Вечеря: Джамбалая с наденица . Плодов сок по желание.
Рецепта за Джамбалая с наденица:
Продукти:
Лук - 1 бр.
Червена чушка - 2 бр.
Целина 1 зелен стрък.
Чесън - 3 скилидки.
Домати - 3 бр.
Наденица 1 бр
Пилешки бульон - 600 мл.
Ориз - 200 гр
Сол - на вкус.
Смлян черен пипер - на вкус.
1. Пригответе съставките: нарежете лука, чушките, целината, чесъна и доматите. Нарежете наденицата на малки кръгчета.
2. Поставете нарязаните зеленчуци в предварително вварен пилешки бульон и оставете да заври.
3. Оризът и наденицата. Подправят се със сол и черен пипер, намалете огъня, покрийте и оставете да къкри за 12-15 минути. Сваля се от огъня и се оставя да престои в продължение на 5-10 минути. Подредете в чинии и поръсете със ситно нарязан магданоз.
Експресна диета за една седмица -Ден 3
Закуска: Пушена риба. Прясно изцеден сок.
Обяд: сандвич с шунка, домати, маруля и зелен лук. Плодове с нискомаслено кисело мляко.
Следобедна закуска: пълнозърнеста филийка с нискомаслено сирене и чери домати. Прясно изцеден сок.
Вечеря: Мусака с агнешко и голяма салата.
Рецепта за агнешка мусака :
Продукти:
Патладжан-2 бр.
Растително масло - 1 супена лъжица.
Лук - 1 бр.
Чесън - 3 скилидки.
Магданоз - 1 връзка.
Мляно агнешко - 900гр
Консервирани домати - 400 грама
Нискомаслено кисело мляко - 400 грама
Cирене Чедър - 1 бр.
Яйчен жълтък - 1 бр.
Яйце - 1 бр.
1. Нарежете предварително патладжаните на дебели кръгове и ги поръсете със сол, след което ги поставете в тавичка под наклон за да се оцедят от грчивите сокове. След тази процедура, наредете част от тях върху хартия за печене, на дъното на една тава и ги поръсете с олио.
2. Нарежете лука на ситно чесън и ги запържете до златисто. Добавете каймата и варете в продължение на 4-5 минути. Добавете доматите и оставете да къкрят, покрити за 15-20 минути. Свалете от огъня и поръсете със ситно нарязан магданоз.
3. Сложете слой от месото с останалите зеленчуци и го покрийте с патладжани отново. Малко преди да са готови, направете заливка от кисело мляко, сирене, яйца, и печете до готовност.
Експресна диета за една седмица-Ден 4
Закуска: Гъби соте и домати на скара със зелен лук, 2 филии хляб.
Обяд: Салата от фасул и паста. Прясно изцеден сок.
Следобедна закуска: Зеленчукови шишчета: Нарежете всякакви зеленчуци на малки парчета, поръсет ги с олио и запържете на скара.
Вечеря: Фритата : варени картофи, спанак, нарязан лук, билки се поставят във форма за готвене на мъфини, напълвате с разбитите яйца и готвите във фурна при температура 180 ° 15-20 минути.
Рецепта за салата с паста:
Продукти:
Паста - 120 грама.
Морков - 1 бр.
Консервиран зелен фасул - 400 грама.
Домати - 2 бр.
Чесън - 1 скилидка.
Магданоз - 1 връзка.
Сол - на вкус
Прясно смлян черен пипер - на вкус.
1. Гответе пастата до средна степен на готовност. Сложете в гевгир да се охлади леко, след това се прехвърлете в чиния за сервиране.
2. Нарежете зеления фасул и морковите, бланширайте за 2-3 минути. Изплакнете със студена вода, добавете боба към пастата. Нарежете лук, домати, добавете към салатата, разбъркайте добре.
3. Добавете смлян чесън и магданоз.
Експресна диета за една седмица-Ден 5
Закуска: Мюсли с пресни плодове и нискомаслено кисело мляко .
Обяд: Дюнер със скариди: увийте в арабска питка за дюнер, скариди с маруля и 1 супена лъжица доматено пюре, смесено с меко сирене. Сервира се със салата.
Следобедна закуска: 3 резена сирене с шунка и пресен лук. Кисело мляко с пресни плодове.
Вечеря: пиле в сметанов сос със спанак, тиквички, чушки и моркови. Купа плодове.
Рецепта за пиле със сос от спанак и извара :
Съставки:
Пилешки гърди без кожа - 2 бр.
Спанак - 30грама.
Чесън - 1 скилидка.
Естрагон -1 стрък.
Извара - 100 гр
Настъргана кора от лимон - 2 чаени лъжички.
Сол - на вкус.
Прясно смлян черен пипер - на вкус.
Растително масло - 1 супена лъжица.
1. Бланширайте: спанак във вряща вода, изцедете добре и разтъркайте леко с хартиена кърпа и поставете в купа. Натрошете чесъна и естрагона и добавете към спанака. Прибавете и изварата и настъргана кора, добавете сол и черен пипер, разбъркайте добре в блендер.
2. Покрийте гърдите със сместа от спанак, поръсете с масло, увийте в пергамент и печете за 20 минути при 200 °.
Експресна диета за една седмица-Ден 6
Закуска: Сладка панирана филийка па френски . Кисело мляко с плодове.
Обяд: Гъби с кус-кус, смесени с червен лук и краставица. Поставете филийки моцарела върху зеленчуците и печете на скара.
Следобедна закуска: Паста с домати, лук и пресни билки. Плодов десерт: чаша пресни плодове с нискокалорично кисело мляко.
Вечеря: пуйка, задушена в соев сос и зеленчуци: сладък червен пипер, лук, грах, чесън и лют червен пипер. Сервира се с оризова паста.
Рецепта за сладка панирана филийка по френски :
Съставки:
Мляко - 2 супени лъжици.
Яйца - 1-2 бр.
Захар - 1 супена лъжица.
Ванилия – едно пакетче.
Пълнозърнест хляб - 2 филийки.
Растително масло - 1 супена лъжица.
Праскова - 2 бр.
Нискокалорично меко сирене-100гр
Пресни плодове (боровинки, къпини, малини) - 200 гр
1. Разбийте с миксер или на ръка млякото с яйцата, захарта, ванилията. Потопете всяка филийка хляб в сместа. Сложете в тиган с масло и запържете за около 1-2 минути от всяка страна.
2. Премахнете костилките от прасковите, обелете ги и нарежете на тънки филийки. Подредете филийките в чиния, сложете отгоре върху тях малко меко сирене, нарязани праскови, след това плодове. Накрая, можете да украсите с листа от мента. Сервирайте докато са още горещи.
Експресна диета за една седмица-Ден 7
Закуска: пълнозърнести храни хляб с резена банан и мляко.
Обяд: Тортила Болонезе със зелена салата, червена чушка и чери домати.
Следобедна закуска: Зеленчуци на пръчици(моркови, целина) със сос от риба тон, приготвен в блендер с червен лук и краставица. Чаша сок.
Вечеря: Свинска пържола на скара, грах, моркови и 1 супена лъжица ябълков сок.
Рецепта за Тортила Болонезе:
Съставки:
Зелен лук - 4 стръка
Чесън - 2 скилидки.
Моркови - 1 бр.
Целина - 1 стъбло
Домати - 4 бр.
Рафинирано растително масло - 1 супена лъжица.
Мляно говеждо месо - 300 грама
Доматено пюре - 2 супени лъжици.
Сух риган - 1 супена лъжица.
Сол - на вкус.
Прясно смлян черен пипер - на вкус.
Яйца - 6 бр.
1. Нарежете лук, чесън, моркови и целина . Нарежете доматите. Сложете олио в тигана с и запържене зеленчуците и говеждото месо в продължение на 3-4 минути. Добавете доматите и доматеното пюре, подправете със сол и подправки и оставете да къкри за 15 минути.
2. Разбийте яйцата с риган, сол и черен пипер. Част от сместа се изсипва в тиган, така както се правят палачинки-разпростира се по повърхността на тигана. Запича се 1-2 минути от всяка страна. Оставя се да изстине леко.
3. Поставете във всяка яйчена палачинка смес от мляно месо и зеленчуци ястие, навийте ги и сервирайте топли.