Направете закваската: в 1 чаша топла вода разтворете 1 супена лъжица суха мая, добавете 2 супени лъжици захар, малко брашно и оставете сместа да набухне (20 минути, може и по-кратко, ако я поставите на топло място).
Когато закваската е готова, добавете 1 чаша топло мляко, 1 супена лъжица размекнато масло или заквасена сметана, 1-2 супени лъжици олио, 2 яйца и постепенно добавяйки брашно, омесете умерено твърдо тесто. Веднага оформете на закуски по желание - кифлички, питки, пирожки, милинки и пр.
Може да ги приготвите със солена плънка: яйца + сирене; картофено пюре + кисели краставички; шунка и кашкавал. Изпържете в загрято олио или изпечете в добре загрята фурна.
А може и със сладка плънка: настъргана ябълка + захар + малко картофено нишесте (за да не се разтича плънката); конфитюр; шоколад;