Общи указания: Яжте (А) преди да преминете към (Б). Трябва да приключите (Б) преди да отидете на (В), и така нататък.
Закуска
(А) (по избор) моркови, целина и сок от краставица – 250гр. общо-1/3 – от всяка част-повтаря се ежедневно
(Б) Комбинирана салата - 250 до 350 гр., която да се състои от 50% маруля, 1 средно голям домат, 1/4 чушка, 1/2 краставица, 1/2 стрък целина - да се повтаря всеки ден.
(В) пъпеш, или плодове (1-2 вида) 250 до 350гр. - Да се повтаря всеки ден.
(Г) (1-ви ден) 1 с.л.. накиснати сурови зърна грах плюс 30гр. сурови слънчогледови семки след (а), (б) и (в) дневно-горе.
(Г) (2-ри ден) 1 или 2 жълтъка, след (а), (б) и (в) ежедневно горе.
(Г) (3-ти ден) 1 чаена лъжица. 1 с.л.. пчелен прашец на гранули след (а), (б) и (в) ежедневно горе.
(D) (4-ти ден) 1 или 2 жълтъка след (а), (б) и (в) дневно-горе.
(Г) (5-ти ден) 1 с.л. грах (накиснат) плюс 30гр. сурови тиквени семки след (а), (б) и (в) дневно-горе.
(Г) (6-ти ден) 1 или 2 жълтъка след (а), (б) и (в) дневно-горе.
(Г) (7-ми ден) 1 с.л. накиснат грах плюс 30 гр. суров сусам се ядат след (а), (б) и (в) ежедневно горе.
Обяд
Както е посочено по-горе, консумират се (а), (б) и (в) дневно преди (г).
(А) (по избор) моркови, целина и сок от краставица – 250гр. общо, по 1/3 от всеки продукт-повтарят се ежедневно.
(Б) Комбинирана салата – 250-350гр. (Както е посочено по-горе).
(В) Плодове – 250гр. (1 вид само),или царевица на кочан.
(Г) (1-ви ден) 1 с.л. накиснат суров грах със сурова царевица на кочан плюс 1-2 банани, или 1/2 авокадо.
(Г) (2-ри ден) 1 с.л. накиснат суров грах, или леща плюс 60гр. сурови бадеми.
(Г) (3-ти ден) 1 с.л. накиснат суров грах, или леща плюс 60гр. сурови слънчогледови и тиквени семки.
(Г) (4-ти ден) 1 с.л. накиснат суров грах, или леща.
(Г) (5-ти ден) 1 с.л. накиснат суров грах,или леща плюс 60гр. бадеми.
(Г) (6 дни) 1 с.л. накиснат суров грах, или леща плюс 60гр. орехи.
(Г) (7-ми ден) 1 с.л. накиснат суров грах, или леща плюс 60гр. слънчоглед и тиквени семки.
Вечеря
(А) (по избор) домати, краставици, и сок от целина – 250гр. общо, по 1/3 от всеки продукт – повтаря се ежедневно.
(Б) салата (домати, маруля, целина, краставици и пипер) – 250-350гр. ежедневно. За дресинг можете да добавите 1 с.л. студено пресовано ленено масло и лимонов сок.
(В) (1-ви ден) 1 с.л.. накиснати сурови зърна грах плюс 1 чаена лъжичка. ориз плюс 1-2 чаени лъжички. сурова, олющена елда.
(В) (2-ри ден) 1 с.л. накиснати сурови зърна грах плюс 1 чаена лъжичка ориз плюс 60гр. сурово, накиснато, или покълнало жито.
(В) (3-ти ден) 1 с.л. накиснати сурови зърна грах плюс 1 чаена лъжичка ориз плюс две или повече царевици на кочан.
(В) (4-ти ден) 1 с.л. накиснати сурови зърна грах плюс 1 чаена лъжичка ориз плюс 60гр. сурова, накисната елда и 1 чаена лъжица суров пшеничен зародиш.
(В) (5-ти ден) две или повече царевици на кочан и шест сурови миди, или стриди, или два жълтъка, или 2 с.л. пчелен прашец.
(В) (6 дни) две или повече царевици на кочан и 100 гр сурова риба (парчета, потопени във вряща вода шест само за няколко секунди или 100 мл сурово мляко, сирене.
(В) (7-ми ден) 1 с.л. накиснати сурови зърна грах плюс две, или повече царевици на кочан плюс 2 банана, или покълнала пшеница.
Бележки
1. Използвайте (а), (б), (в) и (г) на всички хранения дневно, се повтарят. Само (г) се променя всеки ден и само (в) променя по време на вечеря всеки ден.
2. Храните се ядат според правилната последователност за най-добро комбиниране на храните и максимално храносмилане и усвояване.
3. Можете да пропуснете всяко едно хранене, ако не сте гладни.
4. Ако желаете, може един ден в седмицата да сте на дестилирана вода, или зеленчукови сокове.
5. Зеленчуковите сокове се използват за увеличаване на минералното съдържание на храната. Смесената салата увеличава усвояването на минерали, витамини и т.н., четири пъти.
6. Можете да добавите готвени зеленчукови бульони, без да яде варени зеленчуци, веднъж или два пъти на ден, за да добавите други елементи и минерали.
7. Ако желаете, можете да оставите да заври вода, изключете котлона и след това пуснете вътре царевица на кочан, или накиснат грах, или яйца, или риба в продължение на няколко минути при студено време, без да се прави компромис с хранителните стойности, ползата и целостта на суровата диета .
8. Добавяйте 1 чаена лъжичка водорасли на прах или в ежедневната салата за микроелементи.
9. Добавяйте 1 с.л. прясно смляно ленено семе на 1, или 2 хранения дневно. Огромното минерално съдържание на лененото семе значително подобрява всяка диета.
Приготвяне на храната за Суровата диета
Смесена салата
резен лимон, 1 домат, 1 краставица, 1 червена или зелена чушка, 4 листа маруля, 3 стъбла целина или копър. Това са максималните количества и могат да бъдат намалени.
Каква мазнина да използвате
Използвайте царевично олио , зехтин, шафран, сусам, или масло от авокадо . Трябва да е студено пресовано.
Какви зеленчуци да ползваме
Задушени зеленчуци. Всички зеленчуци, с изключение на: спанак, праз, зеле, лук, ревен, аспержи, ряпа. Картофи, само когато бъдат добавени към диетата по график. Гответе всички храни в дестилирана вода, в съдове от неръждаема стомана, емайл, или огнеупорно стъкло. Без масло или подправки. Изберете два различни вида зеленчуци, които са в сезона.
Препоръчителни зеленчуци
Следните зеленчуци се препоръчват най-малко четири пъти седмично: фасул, броколи, цикория, тиквички, бамя, царевица. Изберете два от следния списък: патладжан, артишок, тиква, моркови, карфиол, зеле, грах, китайско зеле.
Плодове
Всички плодове, с изключение на сушените плодове и бананите (освен ако не е в списъка на диетата). Ако плодовете и зеленчуците не са органично отгледани, търкайте добре корите и кожите.
Богати на протеини храни
Яйчен жълтък – сложете във вряла вода едно яйце. Гответе га в продължение на 3 и 1/2 минути. Яжте само жълтък.
Сирене - яжте сурово мляко, сирене, безсолно и непреработено.
Ядки - да се ядат сурови, безсолни ядки.
Храни, богати на въглехидрати
Леща; ориз, просо, грах, елда. Максимум 120 гр. сухо тегло. Гответе в 350мл. вода
Последователност на храненето
Яжте всички храни по реда, посочен в хранителния режим. Не комбинирайте, или не заменяйте храни. Препоръчваме да ядете всички храни последователно.