Първата стъпка в превенцията на кариес е тяхното редовно миене, сигурно всеки знае, обаче, е много полезно да се знае и как някои хранителни стоки позволяват поддържане на зъбите и емайла на зъбите здрави, а освен това ги избелват и премахват грозните петна.
Бактериите в устата обожават да се хранят със сладко, а ферментацията на сладките елементи, създава киселина, която разяжда емайла на зъбите и води до кървене и създаване на петна.
Храните пълни с нишесте също действат по подобен начин, защото ензимите в слюнката разграждат нишестето на киселина, която произвежда проста захар. Въпреки това, вместо миене на зъбите след всяко хранене, развалянето може да избегнете, ако похапвате следните храни, които наистина правят чудеса за зъбите и дават бяла и красива усмивка.
Здравата храна, като морков ще ви принуди да дъвчете повече, отколкото бихте направили с меката храна, а това е добре. Именно дъвкането стимулира производството на слюнка, която неутрализира киселините и ензимите в устата, които могат да унищожат емайла.
С течение на годините, киселината бавно, но сигурно разяждаща зъбния емайл, но калция и фосфора, минерали, които се намират в сиренето предотвратяват развалянето на зъбите. Въпреки че в зряла възраст зъбите са вече оформени, във всеки случай е полезно редовно да ядете продукти с калций и фосфор.
Сьомгата е отличен източник на фосфор , който укрепва зъбния емайл, така че само три грама сьомга имат дори 315 милиграма от този полезен минерал. Чистият и здрав емайл прави зъбите по-здрави и бели, защото насърчава усвояването на витамин D .
Разбира се, че е доста неудобно, когато малките парченца спанак ви се забият между зъбите, но този риск се изплаща. Този зеленчук с тъмен лист, както и салатите от същия тип са едни от най-добрите източници на магнезий , който е определящ за здравият зъбен емайл . Половин чаша от този зеленчук съдържа 78 милиграма магнезий.
Грубата текстура на този плод е претъпкана с влакна, които имат отлична характеристика на миене на зъбите. Ябълка със средна твърдина съдържа около четири грама фибри, което я прави един от най-добрите източници на фибри, а бананите например, или портокали и черешите в същото количество съдържат двойно по-малко. Освен това, киселината от ябълката може да направи зъбите по-бели.
Въпреки че този вид плодове лесно може да оцвети всичко, факт е, че аскорбиновата киселина в плода може да има лека възможност за избелване. Ягодите също са пълни с полифенол, който предотвратява възникването и развитието на бактерии. Въпреки това, след консумация на всякакви плодове или кисели храни, със сигурност трябва да се измият зъбите.