Етикет на масата: сладкишите се консумират с ръце, картофите не се режат с нож...

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Етикет на масата: сладкишите се консумират с ръце, картофите не се режат с нож...
5302
Снимков материал: pixabay.com
Етикет на масата: сладкишите се консумират с ръце, картофите не се режат с нож...

Колкото и да сте уверени, че сладкишите се консумират с вилица, а сирената и картофите се режат с нож - грешите. Етикет правилата са съвсем различни, когато сте на масата.

- сандвичи, питки и кифлички се вземат единствено с ръце. Ако са големи се режат с нож и се взимат с ръце. Това правило важи за всички пайове и ядки.

- Супата се яде с лъжица, която държите в дясната ръка. Ако е гореща, не трябва да се духа, а малко да изчакате. Когато супата е към края си, чинията може да повдигнете, но от другата страна, не към вас. Ако супа се сервира в дълбока купа, трябва да се яде с малка лъжица.

- спагетите се ядат с вилица и лъжица, а френската салата и пушената шунка с вилица и нож.

- Яйцата се ядат по различни начини, в зависимост от това как са приготвени. Рохко свареното яйце се яде с лъжица, сложено в малка сециална чашка за яйца. Ако не се бели цялото, се отстранява само горната трета.

Яйцата на очи се ядат с вилица, а твърдо вареното яйце с ръка.

- Филиите хляб и питките се късат с ръце и се поставят директно в устата. Не е хубаво да дробите и топите хляба в прясно мляко, кисело мляко или чай.

- Сиренето се яде по различни начини. Мекото краве сирене и обезмаслено се яде с лъжица.Твърдите сирена се режат с нож на парчета и се ядат поставени върху малко парче хляб. Ако сиренето е сервирано в чиния, се яде с вилица и нож.

- пилешкото месо се разделя от костите с вилица и нож, не с пръсти. Не трябва да режете цялото наведнъж, а парче по парче. Това важи за всеки вид месо.

- Всички видове картофи (варени или пържени) се ядат с вилици. Не се режат с нож по време на яденето, нито режат с вилица. Само чипсът се яде с ръка.

- Стридите се държат с ръка, отварят се с вилица. хайверът се поставя с нож на хляб и се яде с ръка.

- Раците се вземат и почистват с пръсти. Черупката се държи с дясната си ръка, а с лявата почиствате месото и ядете с вилица.

- Рибата се консумира със специален широк нож и вилица. С ножа трябва да притисне рибата, за да се разделят костите и да ги поставите на ръба на чинията или в отделна чиния, ако имате до вас.

- компот се яде със средна лъжица.

- Тортите, плодовите и шоколадовите сладкиши , както и палачинките се ядат с вилица. Кремът и пудинга единствено с малка лъжичка.

- дребни сладки се вземат и да ядат с ръце, не с малки вилици.

 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft