Колкото и да сте уверени, че сладкишите се консумират с вилица, а сирената и картофите се режат с нож - грешите. Етикет правилата са съвсем различни, когато сте на масата.
- сандвичи, питки и кифлички се вземат единствено с ръце. Ако са големи се режат с нож и се взимат с ръце. Това правило важи за всички пайове и ядки.
- Супата се яде с лъжица, която държите в дясната ръка. Ако е гореща, не трябва да се духа, а малко да изчакате. Когато супата е към края си, чинията може да повдигнете, но от другата страна, не към вас. Ако супа се сервира в дълбока купа, трябва да се яде с малка лъжица.
- спагетите се ядат с вилица и лъжица, а френската салата и пушената шунка с вилица и нож.
- Яйцата се ядат по различни начини, в зависимост от това как са приготвени. Рохко свареното яйце се яде с лъжица, сложено в малка сециална чашка за яйца. Ако не се бели цялото, се отстранява само горната трета.
- Филиите хляб и питките се късат с ръце и се поставят директно в устата. Не е хубаво да дробите и топите хляба в прясно мляко, кисело мляко или чай.
- Сиренето се яде по различни начини. Мекото краве сирене и обезмаслено се яде с лъжица.Твърдите сирена се режат с нож на парчета и се ядат поставени върху малко парче хляб. Ако сиренето е сервирано в чиния, се яде с вилица и нож.
- пилешкото месо се разделя от костите с вилица и нож, не с пръсти. Не трябва да режете цялото наведнъж, а парче по парче. Това важи за всеки вид месо.
- Всички видове картофи (варени или пържени) се ядат с вилици. Не се режат с нож по време на яденето, нито режат с вилица. Само чипсът се яде с ръка.
- Стридите се държат с ръка, отварят се с вилица. хайверът се поставя с нож на хляб и се яде с ръка.
- Раците се вземат и почистват с пръсти. Черупката се държи с дясната си ръка, а с лявата почиствате месото и ядете с вилица.
- Рибата се консумира със специален широк нож и вилица. С ножа трябва да притисне рибата, за да се разделят костите и да ги поставите на ръба на чинията или в отделна чиния, ако имате до вас.
- компот се яде със средна лъжица.
- Тортите, плодовите и шоколадовите сладкиши , както и палачинките се ядат с вилица. Кремът и пудинга единствено с малка лъжичка.
- дребни сладки се вземат и да ядат с ръце, не с малки вилици.