Етикет на масата: сладкишите се ядат с ръце, картофите не се режат с нож

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Етикет на масата: сладкишите се ядат с ръце, картофите не се режат с нож
12004
Снимков материал: pixabay.com
Етикет на масата: сладкишите се ядат с ръце, картофите не се режат с нож

Колкото и да сте уверени, че сладкишите се похапват с вилица, а сирената и картофите се режат с нож - грешите. Етикетът и правилата са съвсем различни, когато сте на маса.

сандвичи, погачи и кифлички  вземат се единствено с ръце. Ако са големи се режат с нож и се хапват. Това правило важи за всички пайове и ядки.

- с упата  се яде с лъжица, която държите в дясната ръка. Ако е гореща, не трябва да духате, а малко да изчакате. Когато супата е към края си, можете да повдигнете купата. Ако супата се сервира в дълбока чаша, трябва да се яде с малка лъжица. Прекомерно фиде лесно нарежете с ръба на лъжицата.

спагетите  се ядат с вилица и лъжица, а френската салата и пушената шунка с вилица и нож.

- я йцата  се ядат по различни начини, в зависимост от това как са приготвени. Рохко свареното яйце се яде с лъжица. Ако трудно се бели, се лющи само горната трета. Яйцата на очи се хапват с вилица, а твърдо свареното яйце с ръка.

- п арчетата хляб и погачите  се късат с ръце и се поставят в устата. Не е хубаво да дробите и мачкате хляба, да го топите в мляко, кисело мляко или чай. 

- с иренето  се яде по различни начини. Мекото краве сирене и обезмасленото се ядат с лъжица.

Твърдите сирена се режат с нож на парчета и се ядат поставени върху малко парче хляб. Ако сиренето е на чиния, се яде с вилица и нож.

пилешкото месо  се отделя от костите с вилица и нож, не с пръсти. Не трябва да изрежете цялото наведнъж, а парче по парче. Това важи за всеки вид месо.

- Всички видове картофи  (варени или пържени) се ядат с вилици. Не се пресичат с нож по време на яденето. Само чипс се яде с ръка.

- стридите  стоят в лявата си ръка, се отварят с вилица. Хайвер се поставя с нож на хляб и се яде с ръка.

- раците  се вземат и почистват с пръсти. Черупката се държи с дясната си ръка, а с лявата почиствате месото, така че ядете с вилица.

- р ибите  се похапват със специален широк нож и вилица. С ножа трябва да разрежете тибата наполовина, разделяте я от костите и ги поставяте на ръба на чинията или в отделна чиния, ако имате до вас.

компоти  се консумират със средна лъжица. 

- т ортите, плодовете и шоколадовите сладкиши , както и палачинките се ядат с вилица. Кремът и пудинга единствено с малка лъжичка.

дребни сладки  се взимат и се хапват с ръце, не с малка вилица.

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft