Сигурно сте забелязали колко бързо могат да се развалят ягодите , след като ги купите. Има обаче трик, който ще ви помогне да удължите свежестта им, а всичко, от което се нуждаете, е бял оцет.
Авторите Ариел Клайн и Саманта Лефлър от Real Simple откриха този трик, който може да запази ягодите свежи до три седмици.
Смесете бял оцет с вода в съотношение 1:3 и накиснете ягодите за няколко минути.
Белият оцет е популярен консервант благодарение на своята „оцетна киселина“ – веществото, което придава на оцета неговата поляризираща, остра миризма. Когато към него се добавят плодове и други зеленчуци, тяхната киселинност също се повишава и всички останали микроорганизми се убиват в процеса.
Белият оцет действа, като повишава киселинността на плодовете, което предотвратява развитието на мухъл и удължава свежестта. Ако оцетът не ви харесва, можете просто да замразите ягодите.
Те могат да се съхраняват във фризера до 10 до 12 месеца и бързо се размразяват в студена вода. Така винаги ще имате пресни ягоди за смутита или като добавка към кисело мляко или зърнени храни.