Ето защо бабите слагат киселото зеле в точно определен момент, за да стане най-доброто

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето защо бабите слагат киселото зеле в точно определен момент, за да стане най-доброто
10429
Снимков материал: pixabay.com
Ето защо бабите слагат киселото зеле в точно определен момент, за да стане най-доброто

Приготвянето на кисело зеле трябва да започне след празника Покров на Пресвета Богородица. Това се дължи на факта, че съдържанието на захар в зелето достига максимално ниво след падането на първата слана.

А ферментацията на захарта води до образуване на млечна киселина, което е в основата на самия процес за ферментиране на зелето.

Добре е да изберете зелки от късни сортове. Зелето не трябва да се замразява, в противен случай ще се окаже меко. Колкото по-светъл е цветът на зелевите листа, толкова повече захар съдържат те.

Бабите спазват и още едно правило при слагането на киселото зеле - фазата на луната. Туршията ферментира най-добре, само ако се приготви на растящата луна, в идеалния случай на 5-ия или 6-ия ден след новолунието. Зелето, ферментирало през тези дни, ще бъде сочно и хрупкаво.

Тази година празникът Покров Богородичен се пада на 14 октомври, а Новолуние на 25 октомври. Това означава, че киселото зеле е най-добре да се сложи на 30-31 октомври.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft