Приготвянето на кисело зеле трябва да започне след празника Покров на Пресвета Богородица. Това се дължи на факта, че съдържанието на захар в зелето достига максимално ниво след падането на първата слана.
Добре е да изберете зелки от късни сортове. Зелето не трябва да се замразява, в противен случай ще се окаже меко. Колкото по-светъл е цветът на зелевите листа, толкова повече захар съдържат те.
Бабите спазват и още едно правило при слагането на киселото зеле - фазата на луната. Туршията ферментира най-добре, само ако се приготви на растящата луна, в идеалния случай на 5-ия или 6-ия ден след новолунието. Зелето, ферментирало през тези дни, ще бъде сочно и хрупкаво.
Тази година празникът Покров Богородичен се пада на 14 октомври, а Новолуние на 25 октомври. Това означава, че киселото зеле е най-добре да се сложи на 30-31 октомври.