Бакпулверът е сред най-използваните съставки във всяка кухня и обикновено се използва за различни печива и сладкиши.
Днес обаче ще ви дадем необичаен и безценен съвет как да използвате бакпулвера, за да приготвите най-вкусните печени картофи под слънцето.
Ако добавите към тях обикновен бакпулвер, резултатите ще бъдат фантастично меки отвътре и хрупкави на повърхността картофки. Не се различават от пържените, но поемат минимум мазнина. Този трик обикновено използват професионалните готвачи в големите кухни.
Резултатът е наистина фантазия!
Печени картофи с бакпулвер
Имате нужда от:
2 големи картофа
1 ч.л. сол
1 ч.л.
100 мл масло
3 клончета розмарин
3 скилидки чесън
1 шепа накълцан магданоз
Приготвяне:
Обелете картофите и ги нарязваме на кубчета (или в каквато искате форма).
Налейте вода в тенджерата, посолете и оставете да заври.
Добавете 1 чаена лъжичка бакпулвер към врящата вода - благодарение на този трик картофите ще бъдат меки отвътре и идеално хрупкави на повърхността след изпичане.
Поставете картофите във водата и ги оставете да се варят за около 10 минути.
Когато са полуготови (т.е. можете без проблем да забиете нож в тях), можете да ги изключите и свалите от котлона.
Нарежете на ситно розмарина и сложете в тиган със зехтин.
Смесете с пресован чесън и запържете за известно време.
След това прецедете мазнината през сито, но не изхвърляйте розмарина - пак ще го използваме.
Към изцедената мазнина добавете предварително сварените картофи и разбъркайте добре.
Покрийте тавичката с хартия за печене и върху нея сложете картофите.
Печете в предварително загрята фурна на 200 ° C за около 20 минути.
По време на печенето обърнете картофите, така че да са хрупкави от всички страни.
Подправете с розмарин и чесън, добавете наситнен магданоз.
Разбъркайте добре, така че картофите да са напълно покрити с подправки.
Готово. Можеда поднесете!
Да ви е сладко!