Веднъж ме помолиха да посоча продукт, който повечето домакини никога не използват при готвене или за декорация . Честно казано? Реках мозъците , но тогава се замислих и се сетих, че нещото, което всички изхвърляме са пилешките крака.
Съгласен съм, не всеки прави това, но 90% - със сигурност. Полезни ли са? И какво можете да готвите от тях? Оказаха се доста полезни.
Лечебно действие
Високото съдържание на лесно смилаем колаген е това, което отличава пилешките бутчета от стотиците други здравословни храни. Последните проучвания показват, че това вещество в пилешките бутчета е дори повече, отколкото в плодовете и листните зелени! Колагенът не само запазва еластичността на кожата , но и ускорява регенерацията на кожните клетки, насърчава усвояването на протеин и калций, укрепва стените на кръвоносните съдове и стимулира производството на червени кръвни клетки.
Учените твърдят, че съставът на пилешките бутчета е помощ за организма за поддържане на здравето. И нека външният им вид да бъде грозен, а миризмата неапетитна, помнете старата поговорка: „Основното е това, което е скрито вътре“. Съставът им помага да се борите с няколко заболявания едновременно, защото тук практически има цялата група витамин В , както и витамини А, С, Е, К и РР, фосфор, натрий, сяра, цинк, мед и магнезий.
10 причини да ги включите в диетата си
Ускоряват зарастването на рани.
Хормоналният фон се нормализира.
Гарантиран ефект против стареене.
Укрепват имунната система.
Намалят високото кръвно налягане.
Укрепват костите, сухожилията, както и ставите.
Положителен ефект върху метаболизма.
Спомагат за нормалното състоянието на ноктите и кожата.
Елиминират заболяването на венците.
Укрепват нервната система.
Такъв продукт е много полезен в зряла възраст, когато болката в ставите не позволява да бъде забравена. Но е полезно и за малките деца, помагат при проблеми с растежа.
Супа от пилешки крака
Ястието е едновременно ароматно и вкусно, за мнозина ще се превърне в един от фаворитите за домашна вечеря.
Съставките
Пилешки бутчета - 400 гр
Вода - 2.5 L
Моркови - 1 бр.
Лук - 2 бр.
Картофи - 3 бр.
фиде 100 g
Магданоз - 1 лъч.
Растително масло - 2 супени лъжици
Дафинов лист - 2 бр.
Сол, черен пипер, черен пипер на вкус
подготовка
Залейте лапите. Прехвърлете основния продукт в тенджерата и напълнете с вода. Когато водата заври, отстранете пяната. Нарежете морковите на кръгчета и просто нарежете един лук наполовина. Добавете подправки и дафинов лист. Гответе до готовност. След това извадете лапите и прецедете бульона .
Нарязваме втория лук. Запържете в олио.
Смелете магданоза и го добавете към готовото ястие.
Вкусът е просто невероятен . Особено с домашно приготвени крутони
Пилешки крака Желе
Този, който, като чете името на рецептата, просто не е опитвал такова желе. Останат ли ви крака - не ги хвърляйте, а веднага напълнете с вода и изпратете на печката.
Съставките
Пилешки бутчета - 800 g
Пилешки гърди - 400 g
Лук - 2 бр.
Черни пиперки - 10 бр.
Дафинов лист - 4 бр.
Туршии - 1 бр.
подправки
Сол на вкус
подготовка
Измийте краката добре. Поставете ги на огън и изчакайте, докато водата заври. След това изцедете и напълнете с нова, така че течността да е 7 см по-висока от самите крака. Гответе 5 часа.
Отстранете пяната. Добавете черен пипер, дафинов лист, обелен лук на минимален огън. Не покривайте. Продължете да готвите. Прецедете бульона. Нарежете пилето на парчета.
Сложете пилето да се готви. Добавете в тигана с месо и вода. Добавете дафинов лист, сол, обелен лук. Смесете всички съставки. Разпределете върху чинии. Изсипете бульона и сложете да се замразява
Сега имате най-много 10 причини да не хвърляте пилешките крака и 2 страхотни начина да ги приготвите. Истината е, че няма безвкусни продукти, има просто хора, които не знаят как да ги готвят. Попълнете пропуските в уменията си и гответе по-често