Когато този продукт беше извлечен от дъното на морето, желатинът направо избледня с неговите полезни свойства. През XIX век вече прекоси Азия и не един океан, за да бъде във всеки супермаркет и да намери световна слава.
Агар-агар представлява полизахарид, извлечен от червени и кафяви водорасли.
Днес ще ви разкажем защо е толкова добър продукт за вас и няколко рецепти, с които ще можете да го прилагате.
Пречистване с агар- агар
Почти всичко, което може да се нарече морски дарове, е много полезно за човешкото тяло. Това се отнася най- вече за водораслите. От тях се произвежда агар-агар, без който традиционната кухня на Япония би загубила половината си вкус. Японците - между другото, най-здравословно живеещата нация в света - го обожават!
Те, а и не само, забелязват, че агар-агарът почиства тялото на токсините .Това се дължи на факта, че самото вещество не се абсорбира напълно от тялото.
Когато храните останат в тялото твърде дълго, процесите на гниене и ферментация я превръщат в истинска отрова за нас, която се абсорбира в тъканите по същия начин като хранителните вещества. Ето защо е толкова важно да си подбираме прецизно храната и от време на време да извършваме "общо почистване" или детоксикация .
Друго хубаво качество на продукта агар-агар е, че помага да отслабнете. Между другото, забелязахте ли, че няма японка, която да е дебела?
Въпреки че не е вкусен и без мирис, съдържа витамини, полизахариди, минерални соли и полезни киселини. Укрепва ноктите и косата, подхранва кожата. Просто не прекалявайте, агарът-агар е добър в умерени количества: не повече от 4 грама на ден. Ако дозата бъде превишена, може да се появи слабително действие.
Полезните свойства на агар-агар включват:
намалява стомашната киселинност
отстраняване на соли и тежките метали от тялото
нормализиране на кръвната захар
микронатриево насищане
обща детоксификация
Сега ще ви споделим сладък, но нискокалоричен десерт с агар-агар.
Домашен мармалад
Ще ви трябва:
портокали - 4 бр
агар-агар - 2 супени лъжици. (може да бъде закупен от био магазини или по- големи аптеки)
мед - 100 g (или 200 g захар или пък подсладител)
Калоричното съдържание на десерта ще бъде почти 100 kcal, поради което не може да се притеснявате за фигурата си. В сокът от портокали, накиснете агар-агар в продължение на 30 минути и след това сварете за 5 минути. Ако използвате мед, оставете сместа да се охлади малко и след това го сложете. Ако пък се спрете на захар, добавете я, след като поставите течността на огъня. След като приготвите десерта оставете да се охлади и после замразете в хладилника.
Най-приятното нещо за агар- агарът е, че след няколко дни след втвърдяването, десертите с него стават още по-вкусни. Уверете се сами!
И не забравяйте да споделите тази статия с тези, които дори не знаят за ползите от агар-агар.